Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Sankt Hans blomster

Sankt Hans blomster
23. -24.06 Kl. 10.30-15.00

På Frilandsmuseet må man ikke brænde et stort Sankt Hans bål af, da det kan være farligt for vores enestående byninger, men det stopper os ikke fra at fejre midsommer og Sankt Hans – vi gør det bare på en anderledes måde. I gamle dage var der nemlig egne i Danmark hvor der var tradition for at pynte køerne med blomster og blomsterkranse. Den tradition fejrer vi med at lave kranse til museets dyr sammen med jer den 23. juni. Herefter går vi ud i samlet flok og giver dem til dyrene.

Traditionen
De ældste beskrivelse af skikken er fra 1737 og omtaler, at man "i Viborg i Jylland" sørgede for, at køerne fik kranse af perikum til Sankt Hans aften. På den måde kunne man beskytte sig imod, at hekse skulle stjæle mælken fra køernes yvere.

I senere tid kunne køerne have en slags "seletøj", som var lavet af bøgeløv og bonderoser, samt guirlande ned ad ryggen. Kransen, som koen havde haft på, blev gemt. Den kunne man fx lægge på staldens tag, for at sikre sig imod, at hekse skulle komme og ride på kvæget, skabe sygdom eller lignende.