Zoologisk Have: En japansk landsby
I slutningen af 1800-tallet var interessen for eksotiske kulturer blevet stor og turisme var en blomstrende industri. Men da den almene borger ikke havde råd til store rejser var folkekaravaner en måde at bringe rejsemålet til dem. Folkekaravaner var professionelle trupper af mennesker fra alverdens kulturer, og flere steder i Europa hyrede man dem til at bo og optræde i små genskabte landsbyer. I Danmark havde Zoologisk Have og Tivoli blandt andre folkekaravaner fra Kina, Sudan, Japan, Dansk Vestindien, Lapland osv.
I 1902 blev der opført en japansk landsby i Zoologisk Have i København. En trup på 22 japanere under ledelse af den senere berømte skuespillerinde Hanako boede i landsbyen, hvor de dagligt optrådte som geishaer, sumobrydere, samuraier og håndværkere. En række fotografier fra Zoologisk Haves Japan-landsby blev solgt som souvenir-postkort, og på disse fotografier kan man se hvordan både landsby og truppen synes at være genskabt efter de japanske motiver og landskaber som man kendte fra især Yokohama-skolens fotografier.
Den danske opfattelse af Japan som et romantisk idyl var ikke anderledes end resten af den vestlige verdens, men der var åbenlyse begrænsninger ved arrangementet. Det var Zoologisk Haves egne folk, der stod for genskabelsen af den japanske landsby. Men de havde ikke de rette byggematerialer og deres kendskab til husenes struktur var netop fra de japanske souvenirfotografier. Heller ikke den japanske trup kunne leve helt op til danskernes romantiserede forestillinger om en eksotisk og uberørt kultur. Mange af folkekaravanernes trupper havde rejst i en del af de øvrige europæiske lande før Danmark, specielt Tyskland, og hele arrangementet i Zoologisk Have virkede derfor mindre realistisk for danskerne, blandt andet fordi mange af japanerne havde lært at tale tysk.