Smykker og personlig udsmykning i Afrika
Smykker og andre genstande med tilknytning til personlig udsmykning giver et indtryk af den kulturelle mangfoldighed i Afrika. Denne mangfoldighed afspejler sig i de enkelte samfunds traditioner for fremstilling og brug af smykker og andre former for personlig udsmykning som fx frisurer, ar-tatovering og kropsbemaling.
Smykker bruges overalt i Afrika. I deres materialevalg, formsprog og symboler illustrerer de både noget karakteristisk for det enkelte samfund og dets kultur, og noget fælles afrikansk.
Smykker, frisurer og tatoveringer tjener ikke kun dekorative formål og afspejler ikke kun et ønske om at forskønne kroppen. De udsender samtidig en række signaler og budskaber til omverdenen om ejerens identitet, om etnisk tilhørsforhold, religion, køn, alder og status i samfundet, ægteskabelig stilling, om bedrifter i krig og på jagt, om rigdom og meget mere.
Smykkernes udformning har oprindeligt været afhængig af, hvilke materialer der var tilgængelige i den lokale natur. Men mange steder i Afrika har importerede materialer allerede tidligt spillet en vigtig rolle for smykketraditionernes udvikling. Efterspørgslen efter ædle metaller og perler af halvædelsten og glas til smykker og betalingsmidler har været en del af baggrunden for nogle af de mægtige afrikanske rigers opblomstring.
De enkelte områders smykker afspejler altså ikke blot i mange tilfælde Afrikas historie. De har spillet deres egen aktive rolle i den.
Udstillingen i Jordens Flok på Nationalmuseet af smykker og andre genstande med tilknytning til personlig udsmykning giver et indtryk af den kulturelle mangfoldighed i Afrika. Denne mangfoldighed uddybes i udstillingen Etnografiske Skatkamre på Nationalmuseet med endnu flere genstande samt en udstilling af bl.a. dragter og nakkeskamler.