Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Film fra Afrika i Etnografisk Samling

Etnografisk Samlings film fra Afrika er ikke talrige, men fordeler sig alligevel på flere genrer, alle kontinentets regioner og på fire årtier.

Arkivet rummer en række rejsefilm især fra 1930'erne samt fra professor Ole Olufsens ekspedition til Nordafrika 1922-23 og Grev Gregers Ahlefeldt Billes ekspedition til Østafrika 1947.

Begge dises ekseditioner indsamlede etnografiske genstande blandt andet til Nationalmuseet.

En kort doku-fiktion fra Kenya 1959 skiller sig ud blandt en samling tidstypiske og beskrivende dokumentarfilm fra 1950'erne og 1960'erne, blandt andre af Peter Rasmussen og Jens Bjerre.


Filmklippet er optaget under Olufsens ekspedition gennem Sahara i 1922-23. Ekspeditionen foregik på kamelryg og skulle bl.a. undersøge, om tuaregerne havde befundet sig syd for Nigerfloden. 

Undervejs mødte Olufsen den stort anlagte Citroen-ekspedition, der rejste i bæltekøretøjer. Olufsens resultater kom senere til at stå i skyggen af den franske ekspeditions.

Genstande fra Olufsens ekspedition danner grundstammen i Nationalmuseets samlinger fra området.

Film fra Afrika i Etnografisk Samling

Den seneste af samlingens "afrikanske" film er optaget i København, da Etnografisk Samling i 1970 havde besøg af en ghanesisk bronzestøber, der fremstillede en større samling guldvægte i messing til museets samlinger.