Historisk viden

De første danske fabrikker, der trykte papirtapet, blev etableret fra 1760’erne og frem, f.eks. Henriques Tapetfabrik i 1777 i København. Tapet var på denne tid bloktrykte ark. Først da franskmanden Louis-Nicolas Roberts i 1798 opfandt en metode til at producere papir i lange baner, og da den engelske kattuntrykker Charles Potter dernæst i 1839 havde fået det maskinelle valsetryk til også at virke på papir, var grunden lagt for en fabrikation af papirtapeter på ruller, som vi kender dem i dag.

Industrialiseringen af tapetproduktionen med trykkemaskiner og valser slog i gennem i Danmark i de sidste årtier af det 19. århundrede. Cand.polyt. Carl Krüger anlagde i 1871 som den første dansker en tapetfabrikation, der fra begyndelsen var baseret på trykkemaskiner.

Den masseproduktion, der var resultatet af det maskintrykte papirtapet, gjorde tapetet så billigt, at det nu var tilgængeligt for langt de fleste i befolkningen. Dermed blev de tapetserede vægge en naturlig del af den boligkultur, der har præget de fleste danske hjem i det 20. århundrede.

Del denne side