Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Kunstnertapet
Ib Buch: Z-Stribe, Fiona, 1956. Foto: Lise Johansson.

KunstnertapetKunstnertapeter er en særlig type tapet, der især var moderne i perioden fra ca. 1930 til ca. 1965. I de år havde tapetfabrikkerne et tæt samarbejde med kunstnere, arkitekter, kunsthåndværkere og tegnere om at skabe nye tapetmønstre af god kvalitet.

Kunstnertapeterne, der blev markedsført under denne betegnelse, repræsenterede ikke en speciel stil, men de var tidssvarende i deres udtryk og garanterede en høj kvalitet i mønstertegningen. De kunne være både håndtrykte og maskintrykte.

Selv om de blev kaldt kunstnertapeter, var de langt fra alle tegnet af egentlige kunstnere. Nogle mønstertegnere, f.eks. arkitekterne Bent Karlby og Arne Jacobsen, fik konsekvent deres tapetmønstre lanceret som kunstnertapeter, mens andre som tegnerne Mis Olufsen og Vibeke Krause bare en gang i mellem fik et mønster solgt som kunstnertapet.

Kunstnertapeterne kunne være diskrete og småmønstrede, men de var ofte meget stormønstrede kombinationstapeter. Et kombinationstapet skulle kun bruges på en begrænset flade, f.eks. på en endevæg eller i en niche. Resten af væggene i et rum skulle så enten bare males eller forsynes med et småmønstret tapet.

Kunstnertapet
Bent Karlby: Markblomster, Brdr. Dahls Tapetfabrik, 1952. Foto: Lise Johansson.
Kunstnertapet
Preben Dahlstrøm: Åkander, Brdr. Dahls Tapetfabrik, 1952. Foto: Lise Johansson.