Cosplay
Hvad er Cosplay
Cosplay er en forkortelse af costume play. Siden 1980’erne har unge i Japan genskabt karakterer fra manga, anime og videospil. Med den japanske bølge spredte også kostumelegen sig globalt. Cosplay fik lokalt udtryk.
Hvor kommer cosplay fra?
Siden 1990’erne er danske børn og unge vokset op i et medielandskab, hvor anime, manga og videospil fra Japan er lige så tæt på som tv-serier og pop fra USA og Danmark. Interessen for Japan er langtfra ny. Allerede i 1800-tallet dyrkede mange danskere Japans billedunivers. I dag er manga, anime og videospil kreativt brændstof, når danske og japanske unge skaber deres egne karakterer, design og fortællinger som fan-art, fanfiction og cosplay. Deres fanprodukter inspirerer unge globalt – og også den japanske kulturindustri.
Hvad laver en cosplayer?
Cosplayere tager på photoshoot og det foregår med et tema som f. eks. 'High School of the Dead'.
Et scenarie fra en photoshoot kan være en kælderskakt på Teknisk Skole i Hillerød:
Det flyder med skrald og visne blade. ”Prøv at se bange ud,” siger Julie til Kami i japansk skoleuniform nede i skakten. Jorden er ved at gå under i et inferno af zombier. De fleste klassekammerater er for længst smittede, fortabte, zombificerede. Kami fornemmer noget komme, men kan ikke høre hvorfra. Nu! ”Klik.” På photoshoots genskaber cosplayere scener fra manga, anime og computerspil. Eller de digter videre på karakterer, design og fortællinger og improviserer med cosplaypartnere og fotografer.
Fotografierne bliver delt på sociale medier og i onlinefællesskaber som Facebook, Twitter, Cosplayers Archive, WorldCosplay og DKos.
Hvor kommer kostumerne fra?
Camilla, Nikoline, Julie, Toshi, Kurowko og Hotaru laver selv deres cosplay-kostumer. Det gør mange danske cosplayere.
I Japan er det mere almindeligt at købe kostumerne brugt eller som nye på nettet. At skabe et cosplay-kostume fra bunden kræver et utal af materialer. Meget købes på eBay, andet i stof- og genbrugsbutikker.