Baggrund for projektet
Et ønske om at skabe en dialog om Grønlands forhistorie med en bred folkelig appel ligger blandt andet til grund for tegneserien ”Oqaluttuaq”(Fortællinger), der især er rettet mod de ældre børn i folkeskolen, unge og voksne.
Gennem de seneste 30 år har Nationalmuseet overført mere end 35.000 arkæologiske og etnografiske genstande til Grønlands Nationalmuseum og Arkiv. Som markering af den sidste fase i denne afkoloniseringsproces, indledte tegneren Nuka K. Godtfredsen og Nationalmuseets Center for Grønlandsforskning i 2007 et samarbejde om tegneserien, der gennem fire bind - fire grafiske noveller – giver et kvalificeret bud på Grønlands forhistorie.
”Fortællinger” er en række fiktive fortællinger med udspring i en akademisk arkæologisk forståelse af Grønlands forhistorie. På den måde er det lykkedes at fastholde fagligheden og samtidig bringe subjektive tolkninger frem i lyset. Dermed er der skabt rum for, at andre erkendelsesmåder og fortællinger om Grønlands forhistorie er både relevante og legitime.
Processen tog allerede sin begyndelse med skabelsen af de mange billeder, hvor Nuka K. Godtfredsen i høj grad trækker på de mange historiske fortællinger, han er vokset op med, ligesom Godtfredsens forståelse af grønlandske landskaber, vejrtyper og menneskers færden tydeligt fremtræder.
"Oqaluttuaq" er et samarbejde mellem Ilinniusiorfik (det grønlandske undervisningsmiddelsforlag), Sermitsiaq (en grønlandsk ugeavis) og grønlandsforskerne ved Nationalmuseets enhed Nyere Tid og Verdens Kulturer.
En særudstilling "Qanga" om tegneseriens to første bind har i årene 2012-15 været vist i Grønland, Island, Danmark, USA og Japan med stor succes.