Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Vikingernes våben

Udover skibet er våben nok de mest berømte af vikingernes attributter. Uundværlige på plyndringstogter og til selvforsvar har de været en vigtig del af nordboernes liv. Vi kender en hel del våbentyper, der vidner om, hvordan man førte krig for 1000 år siden. Arkæologerne finder dem bl.a. i grave, i søer, ved vadesteder over vådområder og på gamle slagmarker. Hvert fund er en lille brik til det store puslespil om vikingernes krigskunst.

I vikingetiden fandtes meget forskellige typer våben – sværd, økser, buer og pile, lanser og kastespyd. I kamp kunne vikingerne ligeledes have forskellige hjælpemidler til at beskytte sig: skjolde, hjelme og ringbrynjer. Vikingernes personlige våben afhang i høj grad også af økonomisk formåen. Hvor sværdene var kostbare våben forbeholdt eliten, var økser og lanser mere opnåelige for krigere der kom fra den bredere befolkning. Der er også stor forskel på, hvor mange forskellige typer våben og udstyr, vi har bevaret i nutiden. Vi kender til forholdsvist mange sværd og økser, mens fund af hjelme og brynjer er meget sjældne.

Gå på opdagelse i vikingetidens våben og hjælpemidler. De var uundværlige på plyndringstogter og til selvforsvar, når vikingerne skulle beskytte sig i kamp.