Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Våben

Vikingernes våben

Udover skibet er våben nok de mest berømte af vikingernes attributter. Uundværlige på plyndringstogter og til selvforsvar har de været en vigtig del af nordboernes liv.

Vi kender en hel del våbentyper, der vidner om, hvordan man førte krig for 1000 år siden. Arkæologerne finder dem bl.a. i grave, i søer, ved vadesteder over vådområder og på gamle slagmarker. Hvert fund er en lille brik til det store puslespil om vikingernes krigskunst.

I vikingetiden fandtes mange forskellige typer våben – sværd, økser, buer og pile, lanser og kastespyd. I kamp kunne vikingerne ligeledes have forskellige hjælpemidler til at beskytte sig: skjolde, hjelme og ringbrynjer.

Læs om vikingernes togter.

 

Nogle våben var redskaber på gårdene

Vikingernes personlige våben afhang i høj grad også af økonomisk formåen. Hvor sværdene var kostbare våben forbeholdt eliten, var økser og lanser mere opnåelige for krigere, der kom fra den bredere befolkning. Både økser og lanser havde man allerede på gårdene til håndværk og jagt.

Der er også stor forskel på hvor mange forskellige typer våben og udstyr, vi har bevaret i nutiden. Vi kender til forholdsvis mange sværd og økser, mens fund af hjelme og brynjer er meget sjældne.

Verdens største vikingeskib.

Gå på opdagelse i vikingetidens våben og hjælpemidler. De var uundværlige på plyndringstogter og til selvforsvar, når vikingerne skulle beskytte sig i kamp.