Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Vikingernes kampteknik

Kampteknik
Moderne vikinger i kamp. Foto: Jacob Nyborg Andreassen

Hvordan ved vi så meget om vikingerne?

Hærens organisation i vikingetiden

Vikingernes kampteknik

Det er svært at genskabe vikingernes måde at slås på, da de ikke efterlod sig fægtemanualer eller lignende. Læser vi de samtidige europæiske kilder, der beskriver deres mange plyndringer, kommer de desværre sjældent nærmere ind på kampformen. Derfor er et godt sted at komme lidt tættere på vikingetidens kampform at kigge på de våben, de har efterladt.

Et slag blev indledt af langbuerne. På denne måde kunne man tynde ud i fjendens geledder, inden sværd, spyd og økser blev taget i brug. Vi kender sådanne vikingetids langbuer fra Hedeby. Med en længde på 193 cm har den haft en rækkevidde på et par hundrede meter. Når man kom tættere på fjenden, kastede man sine spyd. Disse kan kendes fra lanserne på deres modhager. Når man fik kontakt med fjenden, dækkede man sig bag sine skjolde, mens lanser, økser og sværd blev taget i brug.

Vi kan også sige en del om den overordnede taktik, der blev gjort brug af i de store flådeangreb. Dette skyldes, at krønikeskriverne ofte giver et overslag på hvor mange mænd og skibe, de enkelte angreb bestod af.

Overlegen skibsteknologi

Vikingerne var for det første eksperter i at udnytte deres overlegne skibsteknologi. Langskibene med deres lave køl var perfekte instrumenter til overraskelsesangreb og til at sejle op ad de lange europæiske floder.

Der er krøniker, som beskriver vikingeflåder på hundredevis af skibe - et faktum der betyder, at den bagvedliggende organisation har været uhyre veludviklet. Fra tidlig vikingetid kender vi også til navnene på de høvdinge, der ledede mange af angrebene. I sen vikingetid er det ofte konger, der har dette hverv. Disse har haft et enormt logistisk arbejde med at få de mange tusinde krigere til at fungere som en samlet hær. Sådanne vikingeledere har haft et indgående kendskab til fjendens svagheder og til, hvor de mødte mindst modstand.

Med deres hurtige skibe har vikingerne været meget mobile og i stand til at ramme fjenden, hvor de mindst ventede det. Det har også været nødvendigt at have store lastskibe med, der kunne bære ekstra udstyr og mad. Alt i alt må de store kampagner mod blandt andet England og Frankerriget have været baseret på en fasttømret ledelsesstruktur og et højt organisationsniveau.