Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Hvor stort var Danmark i vikingetiden?

I vikingetiden var Danmark større end i dag. I Jylland gik landets grænse helt ned til floden Ejderen, hvor handelsbyen Hedeby lå. Grænsen blev markeret af befæstningsanlægget Dannevirke.

I øst var grænsen ikke som i dag ved Øresund. Østfold i det nuværende Norge og Sveriges vestkyst var sandsynligvis en del af Danmark i 890’erne og måske før. Fra 970 til 1035 var Norge i længere perioder under dansk herredømme.

Nordsøimperiet

Hertil skal også lægges kongemagten i England. Under Svend Tveskæg tog togterne til England igen fart, og Svend Tveskæg blev den første vikingekonge, som i 1013 erobrede hele England. Han blev anerkendt som Englands nye konge, men døde allerede året efter.  

Svend Tveskæg lagde grunden til et dansk-norsk-engelsk Nordsøimperium, som hans søn Knud den Store efter ham udbyggede og cementerede. Knud den Store kaldte sig i et brev til det engelske folk i 1027: ”Knud, konge over hele England og Danmark og over nordmændene og en del af sveerne (Sverige)”.

Efter Knuds død i 1035 efterfulgte to af hans sønner ham kortvarigt på Englands trone frem til 1042, hvorefter Nordsøimperiet faldt fra hinanden.

Danmarks befolkning

Ved hjælp af blandt andet arkæologiske fund og metoder mener man i dag, at befolkningen i det nuværende danske område var på ca. 500.000 omkring år 800. Befolkningen voksede støt frem til 1200-tallet, hvor den rundede ca. 1. mio.