Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Farver, mønstre og dekorationer

Analyser af farvestoffer i tekstiler fra yngre jernalder (ca. 400-800 e.Kr.) har vist, at det var en almindelig praksis at farve stofferne. I ældre germansk jernalder ligner tekstilmønstrene dem, vi kender fra ældre jernalder, med mange striber og tern i forskellige farver. I yngre germansk jernalder forandres tekstildesignet, og nu er stofferne almindeligvis ensfarvede. I stedet lægges der særlig vægt på tekstilernes vævemønstre og stoffernes overfladestruktur. Ofte bliver forskellige stoftyper kombinerede og kontrasterede i dragten, som det ses med kvindedragtens hvide underkjole af hør og den blå uldne overkjole. Brikvævede bånd, som var så fremtrædende i den tidlige del af germansk jernalder, findes ikke i gravmaterialet fra yngre germansk jernalder.

Farver, mønstre og dekorationer

Detaljefoto af et tekstilstykke fra Mammengraven. Den blå farve er kun anvendt få steder i de bevarede broderier.

Tekstildesign og farver i vikingetiden (ca. 800-1050 e.Kr.) vidner om en naturlig fortsættelse af den praksis, der eksisterende i den foregående periode. Brikvævninger vinder på ny indpas og anvendes til dekorationer, men nu er råmaterialerne mere eksklusive såsom silke, sølv- og guldtråde. Dekorationer udført i broderi, applikationer og possementarbejder er også nye elementer, og de anvendes ofte til kantning og til pynt af forskellige beklædningsdele. En ny teknik er plissering, der ofte anvendes i kvindedragten.

Analyser af farvestoffer i tekstiler fra vikingetiden fra Danmark, Norge, London, York og Dublin har vist, at mens folk i Dublin foretrak lilla stoffer, er størstedelen af tekstilerne fra England røde, og i Skandinavien foretrak man blå. Det tyder på, at dragtfarver udgjorde en væsentlig del af den regionale identitet.

Farver, mønstre og dekorationer
Uldprøver farvet med svampe, der er samlet i den danske natur.
Farver, mønstre og dekorationer
Planten vajd bruges til at farve tekstiler blå. Det første år danner planten en roset af grønne blade. Hvis man knuser den mellem hænderne, bliver de blå.
Farver, mønstre og dekorationer
Den kvindelige vikingetidsgrav Hvilehøj ved Randers indeholdt fine farvede tekstiler. Her er et af fragmenterne gengivet i tegneren Magnus Petersens streg.
Farver, mønstre og dekorationer
Farve-krap er en plante, der kan bruges til rød-farvning af tekstiler. Den er udbredt i Sydeuropa og Østasien, og man har importeret den til Danmark i yngre jernalder og vikingetid.