Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

En særlig mode for kvinder og mænd?

En typisk mandsdragt i yngre jernalder kunne bestå af bukser, en tunika med ærmer, en rektangulær kappe, bælte og sko. Placeringen af dragtnåle og hægter i kvindegrave indikerer, at kvindedragten omfattede kjoler, nederdele, bluser, kapper, hårnet og sko. På den måde vidner dragterne om en fortsættelse af tidligere dragttraditioner, dog med visse forandringer.

I yngre jernalder bliver tøjet langt mere kønsspecifikt, end vi har set tidligere. Samtidige afbildninger afslører, at der var tydelig forskel på mands- og kvindedragten. Forskellene ses især i måden, hvorpå man kombinerede de forskellige dragtdele. Selvom vi ikke ved, hvorvidt der anvendtes forskellige snit til mands- og kvindetøjet, kan vi se, at de samme funktionelle dragtdele blev båret på forskellig måde af kvinder og mænd. Det samme gælder for fodbeklædningen. Ligeledes er det vanskeligt at sige noget om, hvor tætsiddende tøjet var, eller om mands- og kvindetunikaen var af samme snit og blot af forskellig længde. Formodentlig blev de mere simple dragtdele som kapper og tæpper stadig anvendt.

En særlig mode for kvinder og mænd?
Med denne patrice fra Björnhovda på Öland i Sverige kunne man stemple ornamenteret prydblik til krigerhjelme. De to fornemme krigere er begge iklædt tunika med korte ærmer og brikvævede borter. Derudover bærer de hjelm, spyd og sværd. 6.-7. årh. e.Kr.
En særlig mode for kvinder og mænd?
De små guldgubber viser ofte mænd og kvinder over for hinanden. Her ses manden til venstre og kvinden til højre med kappe og det lange hår bundet i en knude.