Håndværkerelever går ind i klimakampen med Escape Room på Nationalmuseet
De globale klimaforandringer kræver dygtige håndværkere, der kan være med til at skabe de nødvendige og afgørende løsninger. Et helt nyt samarbejde mellem førende eksperter og unge håndværkerelever sætter fokus på at bruge fortiden til at skabe fremtidens klimaløsninger.
Fælles om fremtidens klimaløsninger
Under projekttitlen ’Vand fra Alle Tider’er Nationalmuseet, HOFOR og en lang række håndværks-, videns-og undervisningsinstitutioner gået sammen om at motivere mere end 200 elever fra forskellige håndværks-uddannelser til at engagere sig i fremtidens løsninger, der skal sikre byerne mod de stigende vandmasser som klimaforandringerne bringer med sig. Eleverne har gennem projektet fået unik adgang til en række eksperter, der alle, inden for hver deres felt, arbejder med vand, og på forskellig vis har præsenteret eleverne for håndværksbaserede klimaløsninger med afsæt i materialer, teknikker, metoder og viden fra forsynings- og byggebranchen, arkitekturen og kulturhistorien.
VandVid på Nationalmuseet
I efteråret har de 200 unge smede, VVS’ere, automationsteknikkere, tømrere, elektrikere, malere og murere m.fl. fra TEC - Technical Education Copenhagen, Roskilde Tekniske Skole, Herningsholm Erhvervsskole og NEG Holbæk udviklet gåder og scenografiske elementer til det foreløbige resultat af projektet: Et Escape Room med titlen ’ORAKLERNES VANDVID’. Fredag den 17. januar slår Nationamuseet dørene til VandVidet op for et indbudt publikum i museets Festsal med taler af Rane Willerslev, Pernille Rosenkrantz Teil og Christian Have.
(Klik på billedet for at forstørre)
Escape Room med klimaløsningspotentiale
Escape Room’et er iscenesat som en nervepirrende tidsrejse i kamp mod uret og truende vandmasser fra alle sider, som de unge håndværkerelever i bedste klimahåndteringsstil skal forsøge at undgå, holde ude, lede videre eller integrere. Eleverne får mulighed for at opleve, hvordan det føles, når byerne bliver oversvømmet af havvand, grundvand og skybrud som følge af de globale klimaforandringer. Umiddelbart efter tidsrejsen der indebærer et møde med orakler fra fortid, nutid og fremtid, skal de unge direkte videre til en modelworkshop for at udvikle håndværksbaserede klimaløsningsforslag til områder i Hovedstaden, som er særligt truet af fx oversvømmelse, stormflod og skybrud. Modellerne skal både indeholde elementer fra elevernes egne fagligheder og traditionelle håndværksfagligheder, så den kulturhistoriske viden der ligger gemt i fortiden, bliver aktiveret og integreret i håndværkerelevernes klimaløsningsforslag.
Alle klimaløsningsforslag udstilles digitalt. Måske bliver de bedste ført ud i livet…
Når projektet slutter ved udgangen af uge 7, bliver alle håndværkerelevernes klimaløsningsforslag udstillet digitalt på Nationalmuseets hjemmeside. Desuden vil en dommerkomité bestående af Rane Willerslev, Pernille Rosenkrantz Teil, Christian Have samt en række håndværkseksperter fra HOFOR, TEC - Technical Education Copenhagen, Det Kgl. Akademi og Nationalmuseet udvælge og premiere de bedste forslag. Formålet er at identificere et eller flere konkrete, innovative, realiserbare forslag, som kan bidrage til fremtidens håndværksbaserede klimaløsninger i København.
Lærerigt forløb med vigtige fremtidsperspektiver
Målet er at inspirere de unge håndværkerelever til at blive aktive medskabere af de løsninger, der i fremtiden skal sikre vores byer mod konsekvenserne af klimaforandringerne. Samtidigt er det håbet, at projektet kan inspirere flere unge til at vælge en erhvervsfaglig uddannelse og blive fremtidens klimahelte med en håndværkerbaggrund. Sidst men ikke mindst, bliver museumsrummet omdannet til et sted hvor kulturhistorien starter, og hvor fællesskabet mellem aktører, der normalt ikke arbejder sammen, danner grobund for en nye vigtige dialoger på tværs af håndværksfagligheder, uddannelses. og kulturinstitutioner, forsyningsselskaber, unge og ungeaktører. Det har vi som borgere samfund brug for, hvis vi skal løse nogle af fremtidens helt store udfordringer!