Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Bønderne kommer

stenalderbonde
(Foto: DR - Thomas Roger Henrichsen © rogervision © 2017)

Hvad har bondestenalderen med din morgenmad at gøre? Og hvad var en rigtig bonderøv i stenalderen?

Sådan en rigtig lækker morgenmad med pandekager, rundstykker, æg, bacon og yoghurt med müesli kan vi takke bønderne fra bondestenalderen for. De indførte landbrug i Danmark, og uden dem ville din morgenmad måske bestå af et stykke tørret fisk og et frisk æble.

Forskerne er uenige om, hvordan landbruget kom til Danmark. Nogle mener, landbruget kom hertil fra syd med tyske bønder, som drev jægerne på flugt. Andre mener, at jægerne lærte om landbruget fra tyskerne, og selv bragte husdyr, korn og viden om landbruget til Danmark. Men det er også muligt, at jægerne lærte om landbruget fra tyske bønder, der flyttede hertil.

 

Bønderne kommer
En af de fineste økser fra stenalderen er fundet i Sarup på Fyn. Øksen er fremstillet af skrøbeligt sandsten og har aldrig været brugt som våben eller redskab, men til religiøse ceremonier, før den blev gravet ned som offer til guderne. (© Odense Bys Museer)

 

Bønderne var ikke bare landmænd med køer, grise og marker. En rigtig bonde var også kriger. Der er fundet mange kamp-økser fra bondestenalderen. Hullede kranier viser, at økserne også blev brugt mod mennesker.

Det var hårdt og farligt at være bonde. Hvis høsten for eksempel slog fejl, risikerede man at sulte ihjel. Det handlede om at være gode venner med guderne. Det blev man ved at give guderne gaver, som for eksempel store, flotte flintøkser og smykker som ravkæder.

Svære ord

Bondestenalderen:

År 4000 - 1700 f. Kr. Sidste del af stenalderen, hvor menneskene levede som bønder.

Arkæolog:

En arkæolog studerer fortiden ved at undersøge de ting som man kan finde i jorden.

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk