Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Billedserie: Spor fra metallernes tid

Bronze- og jernalderen har efterladt sig spor i jorden. Fundene fra denne tid er nogle af de bedst bevarede, da de har ligget beskyttet i mosevand. 

Klik på billedet herunder og gå med på opdagelse i Metallernes tid. Derefter kan i arbejde med spørgsmålene i denne artikel.

Billedserie: Spor fra Metallernes tid
Klik på billedet og gå på opdagelse i kilderne fra Metallernes tid.

På museer rundt i Danmark kan man se ting fra fortiden, som almindelige mennesker og arkæologer har fundet ved at grave i jorden og i moser. Mange af de flotteste fund stammer fra bronze- og jernalderen. Det er fordi, en stor del af disse fund har ligget i moser. Her holder ting længere tid, end de gør, hvis de bare ligger i jorden. I det kolde, mørke mosevand er der nemlig ikke ret meget ilt, og derfor tager det længere tid, før ting rådner op og ruster væk.

I moserne har man fundet alt lige fra mennesker, skibe, våben, heste, vogne til sølv og guld. Det tyder på, at det var alt det bedste, man ejede, der havnede i moserne i bronze- og jernalderen. Måske forestillede man sig, at moserne var en port til gudernes verden. Man kunne give guderne gaver ved at lægge ting ud i mosen og måske være så heldig, at man fik noget igen fra guderne.

Bronzealderens måde at begrave mennesker på har også givet os viden om det tøj, der blev brugt i tiden. Egtvedpigen blev fundet i en egekiste, som var et udhulet egetræ. Hendes bluse og nederdel var næsten ikke ødelagt.

Arbejdsspørgsmål

Gå på opdagelse i kilderne, dyk helt ned i teksten og find svarene på spørgsmålene. Svar, der giver dig mulighed for at lære menneskene, der levede før dig at kende. Måske lærer du også dig selv bedre at kende?

 • Hvilken gud troede bronze- og jernaldermenneskene på?
 • Hvilke våben brugte bronze- og jernaldermenneske?
 • Hvordan så en kriger ud?
 • Hvordan kunne bronze- og jernaldermenneske vise, de var rige?
 • Hvorfor hedder det bronzealder og jernalder?
 • Hvad ville du have svært ved, hvis du levede i bronze- og jernalderen?
  • Tror du, at du ville blive mæt hver dag?
  • Tror du, at du kunne bygge dit eget hus?
 • Hvad synes du er det mest spændende fund fra bronze- og jernalderen? Og hvorfor?

Svære ord

Arkæolog:
En arkæolog studerer fortiden ved at undersøge de ting som man kan finde i jorden.

Bronze- og jernalderen:
Bronzealderen er tiden mellem år 1700 - 500 f.v.t. I bronzealderen begyndte man at lave redskaber, smykker og våben af bronze. Jernalderen er tiden mellem år 500 f.v.t. – år 800 e.v.t. Man begynder at lave redskaber og våben af jern i Danmark.

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk

Ekstramateriale til undersøgelse af kilder

Som ekstramateriale til undervisningsmaterialet er der udviklet et analyseværktøj til brug i undersøgelsen af kilderne i dette undervisningsmateriale. Brug arket til at gå i dybden med kilderne.