Billedserie: Spor fra Guldalderen
Guldalderen kan betragtes som en blomstringstid inden for dansk kunst. Eckersberg og Lundbye var to af periodens helt store malere.
Klik på billedet herunder og gå med på opdagelse i Guldalderen. Derefter kan i arbejde med spørgsmålene i denne artikel.
Den danske nationalfølelse voksede i guldalderen. Der findes mange malerier fra guldalderen, der viser det danske land badet i et gyldent og idyllisk lys. De malerier var med til, at flere danskere blev stolte over at være danske. Det at være særlig dansk blev i løbet af guldalderen bestemt ud fra det, man ikke var: nemlig engelsk og preussisk (senere tysk).
I billedserien kan du gå på opdagelse i kilder, der knytter sig til den danskhed, der blev skabt i guldalderen. Her er også genstande, der giver et indblik i kønsroller. Hvor kvindernes rolle var at være ”mandens støtte”, var mændenes rolle var først og fremmest at gå i krig for Danmark. Det gjorde de blandt andet i Treårskrigen 1848-1850. Selvom krigen endte uafgjort, blev soldaterne hyldet som helte. Helte, der blev rejst monumenter for. Nogle af monumenterne finder du også her.
Arbejdsspørgsmål
Gå på opdagelse i kilderne, dyk helt ned i teksten og find svarene på spørgsmålene. Svar, der giver dig mulighed for at lære menneskene, der levede før dig at kende. Måske lærer ud også dig selv bedre at kende?
- Hvorfor hedder det guldalderen?
- Hvad tænker du på når du hører ordet ”guld”? - Hvad synes kunsterne i guldalderen var smukt?
- Hvorfor tror du, at det var det kunsterne syntes var smukkest? - Hvorfor tror du at kunstner blev set som datidens rockstjerner?
- Hvordan var kønsrollerne i 1800-tallet?
- Hvorfor tror du, at Mathilde Fibiger skrev Clara Raphael?
- Er kvinder og mænd lige i dag?
Nationalmuseets Undervisning
Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66
Mail: undervisning@natmus.dk
Ekstramateriale til undersøgelse af kilder
Som ekstramateriale til undervisningsmaterialet er der udviklet et analyseværktøj til brug i undersøgelsen af kilderne i dette undervisningsmateriale. Brug arket til at gå i dybden med kilderne.