Maden - det sidste måltid
Hvordan finder man ud af hvad man spiste i ældre jernalder? Man kan f.eks. kigge moseligene i maven, her gemmer der sig nemlig stadig rester af deres sidste måltid. Et af disse moselig, Huldremosekvinden som I ser her til højre, har lagt maveindhold til sådan en undersøgelse. Her kan man se, at hun blandt andet havde spist grovmalet rugmel, ukrudt og kød. Tror du man har haft samme forhold til ukrudt dengang som i dag? Kunne du finde på at spise ukrudt?
Brød og Ukrudt
I jernalderen var næsten alle de mennesker der levede i Norden bønder. I nærheden af landsbyen havde man små, indhegnede marker. På marken kunne man så byg, hvede og havre. Markerne var fulde af ukrudt, for gift brugte man ikke. Man blandede ukrudtsfrø i melet, så det kunne række længere. Noget af kornet spiste man, noget blev brugt som dyrefoder, og en del bryggede man sikkert øl på.
Tror du man har haft samme forhold til ukrudt dengang som i dag? Kunne du finde på at spise ukrudt?
De nye husdyr
I ældre romersk jernalder var husdyrene væsentligt mindre, end de er i dag. Romernes husdyr var større end danskernes, eftersom romerne gjorde en stor indsats for at fremavle store dyr. Jernalderhesten var på størrelse med vore dages islandske heste. Også kvæg, svin, får og geder var mindre, end vi kender det i dag. Jernalderbonden spiste alt fra køer til heste. Ud over de her nævnte husdyr, så blev der indført en række nye, tamme dyrearter i romersk jernalder, det drejer sig om høns, ænder, gæs og katte.
Hvilket forhold tror du man havde til sine dyr i jernalderen?
Jagt og Fiskeri
I de landsbyer der lå tæt på godt fiskevand, var fiskeriet langt vigtigere end landbruget. Ved havet og fjordene samlede man også skaldyr. I skoven kunne man jage vildsvin og hjorte, så længe man tog sig i agt for ulvene. For at få vitaminer og sunde fedtstoffer nok, samlede man desuden bær, frugter og nødder.
Nationalmuseets Undervisning
Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66
Mail: undervisning@natmus.dk