Viser mobilmenuFold ud

Troldmanden

Troldmanden

Du er en magtfuld troldmand, en shaman, der har bevist, at du kan hjælpe både de levende og de døde. Du er derfor en af dem, der leder ceremonierne når ofringerne til solen og til de højere magter, foregår.

Du bærer en kappe, og i bæltet en pung med snogehale, sneglehus, fugleklo, uglegylp, okkerfarve, ravperle, flintesten, ragekniv og bronzeknap…

I en troldmandsgrav fra Hvidgaard ved København fandt man, foruden et sværd og andre ting, også en pung med mystiske amuletter.

Hvorfor alle disse ting? Hvad har troldmanden brugt dem til?

Viksø hjelmene

I Viksø Mose på Sjælland fandt man to hornede hjelme i 1942. Hjelmene blev ikke brugt i krig, men ved religiøse ceremonier. Midt på hjelmen kunne man have anbragt fjer eller hårduske.

Hvilke dyr tror du hjelmene er inspireret af?

Kultøkse. Fra nogle små, samtidige bronzefigurer ved vi, at økserne blev båret af mænd med hornede hjelme ved bronzealderens religiøse ceremonier. Økserne findes næsten altid som par. De flotte bronzeøkser blev hverken brugt til krig eller arbejde, men klik her, og læs mere om hvad de blev brugt til.

Troldmand
I 1843 blev der fundet en grav i en høj ved Hvidegård nord for København. Graven var fra 1300 - 1100 f.Kr. Graven var pænt udstyret bl.a. med denne lille penalhus-agtig pung.
Troldmand
Indholdet i tasken er helt usædvanligt. Foruden en flintflis, et stykke af en ravperle og en lille ravfarvet sten indeholdt den nemlig en gennemboret konkylie og et stykke af en større, en lille træterning, forskellige indtørrede rødder og et stykke bark, halen af en snog og en klo fra en rovfugl.
Troldmand
I en tørvegrav ved Viksø (Veksø) på Sjælland fandt man i 1942 to, næsten identiske, hornede hjelme af bronze, dekoreret med bukler og forsynet med øjne og næb. Hjelmene er fremstillet engang i det tidlige 1. årtusinde f.Kr.
Troldmand
Fra gamle tegninger ved man, at der oprindeligt var der to figurer med hornede hjelme i Grevensvænge-fundet. Nu er den ene desværre forsvundet.

Læs mere her

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk