Tidligere særudstillinger på Nationalmuseet
Tyskland
Det bedste Tyskland har at byde på. Goethe, Bauhaus, Gutenberg, Volkswagen, Richter og meget mere. I århundreder var det vores nabo i syd som gav os poesien, frie tanker og landvindinger i videnskaben og industrien. Men krige adskilte os fra naboen, og det kulturelle fællesskab blev fremmedgjort og gik i glemmebogen.
På Djengis Khans stepper
Træd ind i de mongolske nomaders rige, når Nationalmuseets særudstilling ”På Djengis Khans Stepper” åbner 7. juni. Forude venter en tidsrejse i den transsibiriske jernbane, en himmelstræbende ger, en magisk bålplads og en krigermumie. Læs mere her
Det Pengeløse Samfund
Miniudstilling i forhallen 5. maj – 15. juni
Med udstillingen Det Pengeløse Samfund stilles der spørgsmålstegn ved udviklingen imod et pengeløst samfund, og nutidens betalingsmetoder sættes i perspektiv til tidligere tiders.
Mennesker i krigen - 1864
Fra 8. november 2014
"Mennesker i krigen - 1864" fortæller historien om krigen 1864 kronologisk gennem 21 bannere. På bannerne kan man bl.a. læse om berømte begivenheder som fx tilbagetoget fra Dannevirke, kampen ved Sankelmark, Lundby-affæren, stormen på Dybbøl - samt krigens årsager og dens afslutning. Historiemalerier og slagmarksfotos, der fortæller om begivenhederne på hver sin måde, vil også indgå i udstillingen, sammen med 30 montrer, som beskriver 30 personer - 15 danske og 15 tyske.
Du kan se en række flotte fotografier af nogle af de mennesker, der deltog i krigen 1864 på Flickr.
Pels - liv og død
4. oktober 2014
I 2014 åbner Nationalmuseet en stor særudstilling om pels. Udstillingen stiller spørgsmål til pels. Måske får den dig til at ændre holdning til brug af pels? Hvornår er det i forsvarligt at bruge pels til beklædning? Når det er en tradition? Når man bruger hele dyret? Når dyret har haft et godt liv? Stil spørgsmål, find svar og giv din holdning til kende i vores store særudstilling i 2014.
1864 - Afslutning og begyndelse, Tøjhusmuseet, København
Fra 6. februar 2014 på Tøjhusmuseet, København. Gratis adgang.
I anledning af 150-året for krigen i 1864, åbner Tøjhusmuseet en særudstilling om en krig, som skulle forandre landet for altid.
Find vej til Tøjhusmuseet på Slotsholmen
Mennesker - Deres kost, helbred og oprindelse i Oldtiden
Mindre særudstilling 19. juni - 31. december 2014
De kommende år vil vore forfædres kost, sundhed og kontakter til andre dele af Europa gennem Oldtiden blive kortlagt. Sammenhængen mellem udviklingen inden for kostproduktion, befolkningssundhed og samfund skal analyseres på baggrund af arkæologiske fund af mennesker og deres bosættelser.
I særudstillingen vises eksempler på en række analyser, som giver os ny viden om menneskers kostsammensætning og sundhedstilstande i gennem Oldtiden.
Mini-udstilling om Rhodos ekspeditionen i 1902
30. september 2014 - 26. oktober 2014
Udstillingen markerer 100-års jubilæet for de danske udgravninger på Rhodos, der fandt sted årene mellem 1902-1914. Udstilling kan ses i forhallen.
I 1902 drog de to danske arkæologer Christian Sørensen Blinkenberg, der var inspektør på Nationalmuseet, og Karl Frederik Kinch til Rhodos. Med støtte fra Carlsberg-fondet påbegyndte de her en omfattende udgravning af Athena-helligdommen i Lindos, beliggende på øens sydøstlige kyst. Ekspeditionen var det første store danske udgravningsprojekt i middelhavslandene.
2000-året for Augustus' død
26. august - 28. september 2014
Nationalmuseet markerer 2000-året for Augustus’ død med en mindre udstilling i forhallen. Der vises eksempler på antikke romerske mønter med Augustus, et moderne portræt, Mussolinis propaganda og souvenirs fra Rom i dag, hvor Augustus stadig gør sig bemærkelsesværdig. Der vil være workshops for børnene i weekenden, og man kan tage sit eget billede i Augustus’ skikkelse.
Tapet i tiden
14. juni 2014
Særudstilling om danske kunstnertapeter fra perioden ca. 1930-1965. Udstillingen sætter fokus på tidens idealer inden for mønsterverdenen og på det særlige samarbejde, der i de år fandt sted mellem tapetfabrikker, kunstnere, kunsthåndværkere og arkitekter. Deres mål var at hæve kvaliteten i den danske tapetproduktion og at udvikle mønstre, der passede til tidens moderne arkitektur, design, rum og kunstindustri.
Fixelancen – det mobile fixerum
16. april 2014 - 3. august 2014
Fra påske kan du besøge det første mobile fixerum, Fixelancen, i Danmark på Nationalmuseet. Fixelancen har været på gaden i den københavnske bydel Vesterbro siden 12. september 2011. I Fixelancen kan man høre og se stofmisbrugeres personlige fortællinger. Fixelancen var oprindeligt et lokalt initiativ fra beboere på Vesterbro, der ville skabe bedre vilkår for stofmisbrugere. Nu er Fixelancen blevet et stykke danmarkshistorie og er derfor blevet en del af Nationalmuseets samling.
Kære alle! 12 søskendes vandrebøger
Fra den 6. - 23. juni 2014, København
I Nationalmuseets forhal vises familien Garnes vandrebøger ”De tolv”. Vandrebøger er brevsamlinger, som er skrevet til en kreds af venner eller søskende gennem en længere årrække. Bøgerne blev sendt frem og tilbage mellem de skrivende parter. Ved at skrive om sit liv og tanker i vandrebøger kunne en kreds af personer holde hinanden opdateret på trods af geografiske afstande.
I vandrebøgerne får man et indblik i en families udvikling fra slutningen af Anden Verdenskrig og frem til i dag. De tolv var gårdmandsbørn fra Østjylland, som blev spredt rundt omkring i landet. I de 22 bøger skriver de om hverdags- og arbejdsliv, og på den måde holder de hinanden opdaterede på trods af geografiske afstande. I bøgerne kan man læse om alt fra rationeringsmærker til den første charterrejse til Tenerife.
”De tolv” vil indgå i Nationalmuseets samling af vandrebøger fra højskoler, seminarer og landbrugsskoler.
Pigen og Parasollen - Japan i fotostudiet
16. november 2013 - 27. April 2014
De udstillede fotografier tegner et sublimt øjebliksbillede af det eksotiske Japan; et Japan uberørt af mødet med Vesten. Lokale studier fotograferede og håndmalede i stort tal disse små kunstværker til tilrejsende udlændinge med motiver af geishaer, samuraier, Fuji bjerget, richshaw kulier, templer og tatoverede mænd.
I udstillingen Pigen og Parasollen kan du også opleve hvordan denne verden blev skabt i fotostudierne, se hvordan vi i Danmark i perioden digtede videre på billedfortællingen om Japan. Endelig kan du selv blive en del af foto legen i en purikura - fotomaskinen fra Japan.
Satanmønter på Nationalmuseet
22. oktober - 31. december 2013
I hen ved 40 år er der fundet satanmønter i danske kirker og på danske museer. De er også dukket op på Nationalmuseet. Der eksisterer en serie på fire mønter med forskellige motiver. En kobbermønt på størrelse med en gammel femkrone og tre lidt større sølvagtige mønter. De vises i en montre i danefæudstillingen i forhallen sammen med restoplaget og to stempler, som har været benyttet til at fremstille mønterne.
Sammen med mønterne er der fundet et brev fra en fiktiv satankult på Anholt. Den handler om en uhyggelig ballonfærd til Anholt, hvor ballonskipperen blev budt på blodsuppe hos satankulten. Læs mere om satanmønterne.
Julepynt fra gamle dage - miniudstilling i Nationalmuseets forhal
21. november - 6. januar 2014
Hvem er nu Julemanden og hvem er Nissen - og hvad er forskellen? 3-dimensionelle julekalendere fra 1940'erne og 1950'erne - julen var med på noderne!
Julen er kommet til Nationalmuseet og i vores forhal kan du se en mini-udstilling med julepynt fra gammel tid.
Du kan også finde ud af hvordan du selv laver gammeldags julepynt.
VIKING
22. juni - 17. november 2013
VIKING er en spektakulær vikingeudstilling. Udstillingens hovedgenstand er det 37 m lange vikingeskib Ægir (også kaldet Vrag 6). Skibet er verdens længste vikingeskib og udstilledes nu for første gang efter det blev fundet i Roskilde i 1997.
Mini-udstilling: De Dødes Dag
1. - 12. november 2013
I en lille særudstilling placeret i forhallen og i udstillingen Jorden Folk viser vi genstande fra De Dødes Dag. I forhallen kan du opleve hvordan den mexicanske dødekultur eller dyrkelsen af de afdøde forfædre i Mexico har lange og udbredte rødder tilbage til de præcolumbianske samfund. Efter den spanske erobring er disse traditioner hen ad vejen blevet blandet med katolske forestillinger og ceremonier både hos indianerne, hos folk på landet og hos mestizerne. De Dødes Dag er en af de vigtigste fester i det mexicanske samfund i dag. I Jordens Folk, rum 152 kan du i hele november se et stort skeletkompagni udført af de legendariske papmaché-kunstnere Brødrene Linares.
I samme periode viser vi også udstillingen "Hyldest til døden for at fejre livet" af den dansk-mexicanske billedkunstner Rama King Nash og Daniel Seferian Spies. Udstillingen består af 5 installationer placeret rundt i museets faste udstillinger. Med installationerne er det kunstnernes ønske at give tilskueren en ny oplevelse af døden - og dermed livet og ikke mindst Nationalmuseets rige samlinger.
Bulgarsk Smykkekunst
Udstillingen med bulgarsk smykkekunst vises 24. april til 26. maj 2013.
Se de spektakulære bulgarske guldsmykker på Nationalmuseet. Gravguldet er fundet under en arkæologisk udgravning nær landsbyen Sveshtari i det nordlige Bulgarien. Guldet er en del af en betydningsfuld gravplads af storhøje knyttet til de getiske herskerslægter.
Powwow - den store dansefest
1. september 2013 - 14. april 2013
Særudstilling om moderne indianere på Nationalmuseet. En eksplosion af farver, fjer og perler, der hvirvles rundt i kontrollerede bevægelser til lyden af en trommerytme: De moderne indianske dansefestivaller, Powwows, er en sansemættet oplevelse, der også handler om at danse sig tilbage til rødderne og genvinde identiteten som indianer.
Få historien bag Powwows og de moderne indianeres livsvilkår.
Die Funde - 25 års tegneprojekt fejres
26. oktober 2012 - 6. februar 2013
I 25 år har professionelle tegnere dokumenteret bronzealderen. Minutiøst er genstand for genstand blevet tegnet, detalje for detalje. Kunsten for tegnerne er at for de særlige detaljer med ved gengivelsen af genstanden som selv det bedste fotografi ikke kan. Fortolkning er en del af arbejde og kræver at end ikke den mindste prik bliver sat tilfældigt.
Den lille særudstilling, om projektet som til dagligt kaldes Die Funde, kan ses i forhallen på Nationalmuseet.
Møntskat fra Møn udstilles
2.- 21. oktober 2012.
Sølvskatten dukkede op i Pinsen, da amatørarkæologen Loke Ried med sin metaldetektor afsøgte en mark ved Magleby på det østlige Møn.
Museerne i Vordingborg udgravede sammen med Nationalmuseet de mange mønter, og nu er det tid til at vise en stor del af skatten frem.
Skabt af tiden - Oldtiden udfordrer nutidskunsten
1. juni - 30. september 2012
Hvad sker der for oldtiden? Se, hør, lyt og mærk selv, når 28 internationalt anerkendte kunstnere iscenesætter oldtidssamlingen på Nationalmuseet. Gennem maleri, tekst, performance, fotografi, film og lyd skaber de en unik dialog mellem fortiden, nutiden og fremtiden. Læs mere om Udstillingen ‘Skabt af tiden – oldtiden udfordrer nutidskunsten’.
Axel og Eigil på rådhuset
19. juni - 19. august
I anledning af loven, der fra den 15. juni 2012 giver homoseksuelle mulighed for at indgå ægteskab i kirken, mindes Nationalmuseet det første registrerede homoseksuelle partnerskab.
To habitter og et sæt ringe fortæller historien om parret, der var forlovet i 39 år, inden de fik mulighed for at indgå registreret partnerskab. Nu viser Nationalmuseet ringene og tøjet, som Axel og Eigil Axgil bar, da de d. 1. oktober 1989 indgik registreret partnerskab som det første homoseksuelle par i verden. Miniudstillingen 'Axel og Eigil på rådhuset' åbner på Nationalmuseet d. 19. juni.
Europa møder Verden
7. januar 2012 - 5. august 2012
Udstillingen skildrede vekselvirkningen mellem Europa og den omgivende verden – på godt og ondt. Med begyndelse i det gamle Grækenland og Romerriget bevægede den besøgende sig frem mod dagens Europa. Et Europa, som netop er et resultat af den historie, som kontinentet har gennemlevet, hvor mødet med den omgivende verden har spillet en nøglerolle.
Læs kataloget fra "Europa møder Verden" online
Læs kataloget på engelsk: Europe meets the World