Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
De Dødes Dag

De Dødes Dag

De Dødes Dag er en af årets vigtigste højtider i Mexico. Her er ældgamle præcolumbianske ritualer smeltet sammen med den katolske Allehelgen til en livsbekræftende fest for de døde, hvis sjæle for et par dage kaldes tilbage til de levendes verden for at nyde alle de ting, de holdt af, da de var i live.

I de mexicanske hjem dækkes offerborde til familiens døde med dennes livretter: kage, frugt, øl, Coca-Cola og måske en yndlingscigar, men også nogle af de særlige ting, der hører højtiden til: De Dødes Brød, chokolade og sukkerkranier. I nogle familier sætter man et skelet til bords, som den døde kan tage bo i under festen. I offentlige bygninger er det kendte personer eller nationale ikoner som Frida Kahlo, der hvert år hyldes med et alter.

Natten mellem Allehelgensdag- og Allesjælesdag tilbringer mange mexicanere på familiens gravsted, som udsmykkes med blomster, vokslys og fotografier. For at vise de døde vej til de levendes verden, pyntes kirkegårdens stier med orange tagetes, som er de dødes yndlingsblomst. På festens sidste dag går familien hjem og ”deler kraniet”, som man kalder maden på offerbordet.

De Dødes Dag
De dødes brød. Foto: Elisabeth Colding