Har du været udsendt som soldat?
Så har vi har brug for din hjælp. Vi leder efter genstande fra nyere missioner med en personlig historie. Måske har du eller din familie noget liggende hjemme i gemmerne?
De Krigshistoriske Samlinger ved Krigsmuseet (det tidligere Tøjhusmuseet) har i årevis indsamlet mange forskellige typer af genstande, som det danske militær har brugt gennem de seneste 500-600 år – alt lige fra rustninger, til sværd, kanoner og sågar en hårlok fra søhelten Peter Willemoes.
Samlingerne har altså en hel del år på bagen. Men historien stopper jo ikke, så inden for de seneste 20-30 år har vi gjort en stor indsats for også at belyse den nyere historie i forhold til tiden efter 2. Verdenskrig, tiden under Den Kolde Krig samt den aktivistiske udenrigspolitiske periode, også kendt som missionsperioden.
Der er kommet mange spændende genstande ind, men det har i høj grad været den officielle vinkel, der har kendetegnet disse.
Vi mangler den mere personlige vinkel på missionerne. Vi søger derfor hverdagsting eller specielle genstande, som har haft betydning for dig, og som du eller dine kammerater har taget med hjem fra diverse missioner inden for de seneste 50-60 år - vi vil ikke udelukke de tidlige FN-missioner.
Genstande kan for eksempel være:
- Fotografier
- Videoer
- Breve og e-mails
- Diverse typer udstyr
- Uniformer eller andre typer beklædningsgenstande
- Dagbøger og journaler
- Krigssouvenirs
- Sidst men ikke mindst er vi også interesserede i amuletter, talismaner eller beskrivelser af ritualer, som skulle bringe held i forbindelse med fx patruljekørsel.
Alt indsamlet materiale vil blive en del af De krigshistoriske Samlinger og kan blive brugt til artikler, fremtidige udstillinger, museumspublikationer, og onlineindhold på diverse platforme.
Hvis du ligger inde med kontroversielt materiale, kan du sagtens aflevere det anonymt.
Tøv derfor ikke med at kontakte museumsinspektør, Jørgen Walseth, der er ansvarlig for indsamlingerne på 4120 6370 eller JVW@natmus.dk. Der er altid kaffe på kanden og kom gerne forbi til en sludder.
Foto: Forsvarsgalleriet