Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Flere frivillige møllere til Frilandsmuseet
Frilandsmuseets møllerlaug viser rundt på den lille stubmølle fra Læsø.

Frilandsmuseets Møllerlaug

Vær med i et festligt team af frivillige
Hver søndag og den sidste onsdag i måneden og på udvalgte tidspunkter, fx ved juletid, åbner Møllerlauget Karlstrup stubmølle, Fuglevad vindmølle eller Ellested vandmølle for museets gæster. Den lille stubmølle fra Læsø åbnes enkelte gange, når vi er møllere nok.

Der fortælles om de gamle møllers teknik og historie, og deres betydning for samfundet.
Når der er mulighed for det, kører mølleværkerne, og på udvalgte dage males der mel af gamle kornsorter på Ellested. På denne måde er lauget med til at holde liv i det ældgamle møllerhåndværk.

Kontakten med museets gæster er både sjovt og udfordrende. Vi får besøg af børnehaver og skoleklasser, familier og større grupper samt turister fra nær og fjern.

Udover at fortælle om møllerne, passer vi dem året rundt ved bl.a. at smøre og bevæge dem. En mølle får hurtigt skavanker, hvis den står helt stille for længe. Et par gange om måneden mødes de af møllerlaugets medlemmer, som har mulighed for det, og går en runde til møllerne for at ”motionere” dem, og holde øje med om de har det godt.

Det kræver ikke forhåndskendskab at blive medlem af lauget, du behøver ikke at være uddannet møller eller håndværker. Som medlem lærer du hvordan de gamle vind- og vandmøller er konstrueret, hvordan de fungerer, og hvordan man kører med dem. Og selvfølgelig hvilken betydning møller og møllere har haft i fortidens samfund. Du skal bare have interesse, begejstring og lyst til at indgå i et fællesskab, hvor samværet med møllerkammerater og museets gæster vil give dig nogle dejlige dage på museet. Det koster ikke kontingent at være med i lauget; til gengæld stiller vi vores arbejdskraft gratis til rådighed for museet.

Der er både mænd og kvinder i Møllerlauget, nogle yngre, nogle ældre. Som ny læres man stille og roligt op af kollegaerne, og vi er altid nogle stykker, der går sammen og hjælpes ad med at rigge møllerne til og af og vise dem frem for museumsgæsterne.

Som medlem af Møllerlauget får du:
• Oplæring i brugen af møllerne, dels uformelt i samarbejde med kollegaerne i lauget, dels mere formelt på kurser.
• Mulighed for at levendegøre et stykke kulturhistorie for museets gæster og være med til at holde liv i møllerhåndværket.
• Godt kammeratskab og hyggeligt samvær med andre frivillige i Frilandsmuseets smukke omgivelser.
• Udflugter til andre møller i landet, og kontakt med frivillige i andre møllelaug.
• Frilandsmuseets årlige fest for frivillige.
• Et eller flere årlige møder, hvor alle laugets medlemmer samles til faglige aktiviteter og hyggeligt samvær.

Vi mangler møllere
Vi er ca. 20 medlemmer i Møllerlauget, men vi vil gerne være nogle flere. Den bedste måde at finde ud af, om Møllerlauget er noget for dig er at være med et par gange. Kom og snak med os – i museets åbningssæson er vi i en af møllerne hver søndag og den sidste onsdag i måneden fra kl. 10.30 til kl. 15.

Kontakt
Frilandsmuseets frivilligkoordinator Anja Jørgensen AJR@natmus.dk

eller Hans Peter Poulsen (Oldermand)
Rosengårdsvej 17
2830 Virum
Mobil 2345 2531
frilandsmuseetsmoellerlaug(at)gmail(dot)com

Møllerlaug
Møllerlaug
Møllerlaug