Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Gårdtun fra Færøerne
En af bygningerne i Frilandsmuseets gårdtun, dvs. en ganske lille landsby på Færøerne placeret på en skråning på Frilandsmuseet

Gårdtun fra Færøerne

På frilandsmuseet ligger et lille hjørne af Færøerne. 4 små bygninger af træ og sten udgør et lille gårdtun, som det har set ud overalt på Færøerne i 1800- og begyndelsen af 1900-tallet.

Gårdtunet består af hus med bolig og stald (Muli, Bordoy), sodnhus til tørring og tærskning af korn (Muli, Bordoy), en hjeld til tørring og opbevaring af kød og redskaber (Viderejde, Vidoy) og en lille mølle (Sand, Sandoy).

På gårdtunet ligger en lille kvangård.

Bygningerne er beskedne, men de var grundlaget for livets opretholdelse på de Nordatlantiske øer.

Dyrehold og fiskeri var familiernes vigtigste eksistensgrundlag. Kun til husbehov blev der dyrket en hårdfør bygtype. Den hjemmeavlede byg blev malet på den lille skvatmølle, som fik vand fra en strøm fra fjeldet.

På fjeldene gik de langhårede får hele året rundt, og græsset kunne slås og bruges som vinterfoder. Fårene gav uld og kød.

Man fiskede på havet fra små robåde, som også transporterede varer og mennesker mellem øerne. Den årlige fangst af grindehval var betydningsfuld for alle.

På fjeldenes stejle sider fangede man søfugle og samlede søfugleæg ind.

Husets historie

Husets historie
Røgstuen, hvor man sov, spiste og arbejdede med uld og husflid
Husets historie
Overgangen mellem indmarken og fjeldet markeres med et stendige med låge

Gårdhuset "Har Frammi" blev bygget i 1866. Typiske færøske huse har et dagligrum, Røgstuen. Her er ildstedet og alkover til opbevering og soveplads langs væggene. Man sidder på bænke og spiser ved et lille klapbord.

Røgstuen er en firkant af træ, som er kapslet ind i tykke ydervægge af sten og tørv. De kraftige vægge holder på varmen. I den ene ende af bygningen ligger den lille stald med plads til to dyr - her er væggene helt af sten og tørv.

I 1800-tallet byggede man et eller to værelser med ydervægge af træ på de små stenhuse. I træværelset kunne man indsætte rigtige vinduer af glas, og i folkemunde kom de ekstra værelser med vinduer til at hedde glasstuer. Her var der plads til gæster og til husets mere værdifulde ejendele.

I "Har Frammis" glasstue hænger fiskerbondens smukt dekorerede kniv til grindefangst, og på det lille bord er spillepladen sat frem. Konens værdsatte porcelænskopper står også til pynt herinde.

Huset lå i den lille bygd Muli på Bordoy.

Under nedtagningen skulle huset bæres og hejses i dele ned til båden fra den stejle klippeside.