Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Kvindejakke af olmerdug

Kvindejakke af olmerdug

I Nationalmuseets dragtsamling findes en lysebrun kvindejakke syet hos en skrædder i Badstuestræde i København af giverens gamle barnedyne i olmerdug. Det røde silkegeorgettefoer stammede fra hendes balkjole. Jakken anvendte hun til lange bukser, sorte sko og tørklæde, og den var velegnet til at cykle i. Jakken var så smart, at hun købte flere dyner til veninderne hos familien på landet.

Forfatteren Tove Ditlevsen beskriver i bogen "Gift. Erindringer", hvordan det under den tyske besættelse 1940-45 blev mode blandt unge piger at få syet en jakke af en gammel dyne. Under krigen var der mangel på mange slags varer, og på modens område satte varemanglen gang i fantasien.

Alternative materialer som kaninuld, fiskeskind, garn af papir og fibre af brændenælder blev brugt i stort omfang. Nogle danskere brugte klædedragten til at vise anti-tyske holdninger ved at bruge det britiske luftvåben, Royal Airforce's, rød/hvide/blå farver

Dragtbeskrivelse

Kvindejakke syet i herrehabitfacon med revers. Jakken er dobbeltradet med 2 x 3 røde kunststofknapper og paspolerede lommer. Bagpå i livet er en stukket løbegang med strammere snor. Foret med rød silkegeorgette.

Kvindejakke, mus. nr. 17/1991
Uld. Lysebrun med røde og sorte striber. Foer, rød silkegeorgette.

Længde midt bag: 70 cm
Skulderbredde: 41 cm
Ærmelængde: 41 cm
Vidde: 112 cm