Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Habit i maksimalstof, 1945

Habit i maksimalstof, 1945

Under 2. Verdenskrig var mange varer rationeret, og der blev indført maksimalpriser, som skulle sikre, at fabrikanter og forhandlere ikke kom til at tjene uforholdsmæssigt meget på vareknapheden. Jakkesættet er en såkaldt "maksimalhabit" fra 1945. Den har ikke været brugt, men er foræret til Nationalmuseet af forhandlerens søn.

Habitten blev syet hos Sheuer & Mørch og forhandlet af Svend O. Laursen, København. Indkøbsprisen var dengang 136,50 kr., salgsprisen - maksimalprisen - var sat til 171,99 kr. Man blev nødt til at bruge de materialer, som det kunne lade sig gøre at skaffe, så stoffet til habitten er vævet af fæhår - kohår - mod normalt fåreuld. Maksimaltøjet var berygtet for den dårlige kvalitet - det var umuligt at opretholde pasformen, og så kradsede det!

Dragtbeskrivelse

Habit bestående af jakke, vest og bukser i stof af gråmeleret fæhår.

Jakken har tilsyede ærmer med en 8 cm lang slids med 3 knapper. Krave med revers med spids halsåbning. Brystlomme i venstre side, paspolerede lommer med klap på begge forstykker. Kunstsilkefoer. Inderlommer. Nakkestrop til ophænging.

Vesten er enkeltradet med 5 knapper. Brystlomme og sidelomme i hvert forstykke. Forstykkerne er tilspidsede forneden. Ryg af sort kunstsilke. Inderlomme i venstre side. Gennemforet med stribet kunstsilkefoer.

Bukser med syede opslag, pressefolder, 2 paspolerede baglommer med knap. Gylplukning med 6 knapper. To stropper bagpå til livrem. Knapper indvendig til fastgøring af seler (mangler i venstre side). Lommer og bukser er delvist foret med sort kunstsilke. Mærke: "Svend O. Laursen, Amagerbrogade 122, Hjørnet af Englandsvej. Telefon: Amager 202."

Jakke, mus. nr. 1896/1982
Fæhår. Gråmeleret. Foer, grå kunstsilke og hvid kunstsilke med sorte striber.

Længde midt bag: 78 cm
Vidde forneden: 120 cm

Vest, mus. nr. 1897/1982
Fæhår. Gråmeleret. Ryg, sort kunstsilke. Foer, hvid kunstsilke med sorte striber.

Længde midt bag: 48 cm
Vidde forneden: 86 cm

Benklæder, mus. nr. 1898/1982
Gråmeleret fæhår. Foer, sort kunstsilke.

Længde udvendig: 110 cm
Vidde forneden: 27 cm