Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Krigens rædsler

Krigens rædsler
"L'arquebusade" et af de 12 stik i "Les Grandes Misères de la guerre" af Jacques Callot (1592–1635) (Original på <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_firing_squad_by_Jacques_Callot.jpg">Wikimedia Commons</a>, hvor man også kan se seriens øvrige stik).

I 1633 udgav den franske kunstner Jacques Callot 18 kobberstik under titlen: Krigens rædsler. Igennem et titelblad og 17 scener tegner stikkene et gruopvækkende billede af Trediveårskrigens Europa.

Inspiration for Goya

Callots stik hører til de mest berømte billedlige fremstillinger af 1600-tallets krigsførelse, og de har bl.a. været inspirationskilde for Goyas fremstilling af krigens gru godt 200 år senere.
Det centrale element i Callots stik er fremstillingen af overgreb begået af soldaterne. Seriens nr. 4-8 viser soldater, der plyndrer, voldtager, myrder, afbrænder kirker, overfalder postvogn m.v.

Forbrydelse og straf

Callots stik nr. 9 viser, at de forbryderiske soldater bliver fanget, og i de følgende 5 stik (10-14) fremstilles de straffe, der svarer til forbrydelserne.. Soldaten, der afbrænder en kirke, havner på bålet; soldaten, der overfalder en postvogn, bliver radbrækket (rad er det tyske ord for hjul); plyndringen af gården, hvor pølserne hænger under loftet, fører til hængning osv.

Disciplin fører til belønning

 Stik nr. 9 bliver således den akse, hvoriom de fem straffe afspejler de fem forbrydelser. Tilsvarende spejler stik nr. 2 og 3 sig i stik nr. 15 og 16. Først ser man hvervningen af soldaten og de opstillede geledder – og derefter soldaten i kamp i (stikkene 2 og 3). Derefter ser man de forkrøblede og forarmede soldater i stik 15 og 16.
Man kan også se de to afsluttende stik – 17 og 18 – som seriens morale. På det ene stik er bønder i færd med at hævne de mange overgreb på en gruppe soldater. På det andet stik får de gode soldater deres betaling. Det udisciplinerede soldaterliv fører til hævn og død; det disciplinerede liv fører til belønning.