Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Krigen i Irak

Krigen i Irak
"Most Wanted!" Kortspil med fotos og oplysninger af og om de mest centrale aktører i Saddam Husseins regime.

Op til Irakkrigens udbrud i marts 2003 genlød de danske medier af ord som masseødelæggelsesvåben, olieinteresser og terrorisme. Første fase af krigen var allerede overstået, da danske tropper ankom i juli. Diktatoren Saddam Hussein var fjernet fra magten, men krigen var langtfra slut. Først i 2011 kunne de sidste danske soldater forlade Irak.

Saddam Hussein fjernes fra magten

Krigen i Irak begyndte 20. marts 2003, da en koalition ledet af USA invaderede landet. Forholdet mellem Saddam Hussein og Vesten havde været anspændt siden Golfkrigen i 1990-91. Da USA’s præsident George W. Bush modtog rapporter om masseødelæggelsesvåben i Irak, så han det som en trussel mod verdensfreden og erklærede krig.

I løbet af få uger lykkedes det at fjerne Saddam Hussein fra magten. Men det var kun begyndelsen. Landet eksploderede i et inferno af etnisk, religiøs og politisk vold. Det lykkedes dog at skabe folkelig opbakning omkring en ny grundlov og et folkevalgt styre i 200

Danmark i Irak

Danmark støttede USA i krigen og deltog fra sommeren 2003. Målet var at skabe sikkerhed og hjælpe med at opbygge et demokratisk Irak. De danske kamptropper blev trukket hjem i sensommeren 2007 efter fire år med mange voldsomme kampe. Opgaverne blev overdraget til irakiske styrker. Frem til 2011 har danske soldater hjulpet med at genopbygge og uddanne det nye Irak.

Intet nyt under solen

For mange danskere er Krigen i Irak en indviklet affære. Måske endda kontroversiel. Men faktisk adskiller den sig ikke meget fra vores tidligere krige. Danmark er altid gået i krig for at varetage sine egne interesser. Det 21. århundrede er ingen undtagelse. Er det ikke landets sikkerhed, det gælder, er det vores handelsruter eller forholdet til vores allierede.

Når barbereskerne i 1769 forhindrede danske skibe i at nå frem med varer, gik vi i krig mod dem. Når en diktator i Irak i vore dage forhindrer os i at få vores olie til den rigtige pris, går vi i krig mod ham. Når vores allierede Rusland i 1788 bad os om at gå i krig mod svenskerne, gjorde vi det. Når vores allierede USA i dag beder os om at gå med i krig mod Irak, gør vi det.

Værdiudbredelse har også altid været på vores dagsorden. Kong Hans ville udbrede sin styreform til ditmarskerne i 1500. Christian 4. så sig selv som protestantismens frelser i Kejserkrigen. I 1800-tallet var det slesvig-holstenerne, der skulle underlægge sig vores drømme. I dag er det demokrati og menneskerettigheder, der skal eksporteres til Mellemøsten. Intet nyt under solen.