Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Krigen i Afghanistan

Krigen i Afghanistan

11. september 2001 rammes World Trade Center i New York af to fly og styrter i grus. Kort tid efter er Danmark i krig. Slagmarken er Afghanistans bjerge, luftrum, byer, ørken og frodige marker. Her står kampen om kontrollen med Afghanistan. En kamp, som udgør en lille del af en verdensomspændende krig mod terror.

Jagten på bin Laden og al-Qaeda

Terrorangrebet 11. september spreder chokbølger verden over. Er dette begyndelsen på Tredje Verdenskrig? Er verden et sikkert sted, når selv supermagten USA er sårbar? Hvem står bag?

Sporene peger hurtigt mod én mand: Osama bin Laden. Saudiarabisk terrorist og leder af terrornetværket al-Qaeda. Han har gjort det til sin livsmission at bekæmpe vestlig tilstedeværelse i den muslimske verden. I Afghanistan støtter han uddannelsen af terrorister, såkaldte hellige krigere, til kamp mod vesten. USA og Storbritannien gennemfører allerede i oktober et angreb på al-Qaeda og deres afghanske værter, den fundamentalistiske Talibanbevægelse, som siden 1996 har styret landet med hård hånd.

Danmark i Afghanistan

Som USA’s allierede deltager Danmark fra januar 2002 i krigen. Danske specialstyrker og Flyvevåbnets F-16-fly jagter al-Qaeda i Operation Enduring Freedom. I løbet af 2002 overtager NATO og FN missionen. Løbende bliver flere danske soldater indsat for at give militær opbakning til den nye regering i Afghanistan. I foråret 2008 er der i alt 700 udstationeret. De står over for den enorme udfordring at hjælpe med genopbygningen af et samfund, der i årtier har været præget af krig, fattigdom og undertrykkelse.

Krigens konsekvenser

Talibanbevægelsen blev væltet i november 2001, og Osama bin Laden blev dræbt af amerikanske soldater 2. maj 2011. Efter mere end ti års krig er der dog fortsat ikke fred i Afghanistan. Krigen har kostet mere end 40 danske soldater livet og påført varige fysiske og psykiske skader på talrige andre. Den har også kostet tusinder af afghanere livet. Det er en krig, der har skærpet modsætningsforholdet mellem vestlige, demokratiske lande og den muslimske verden. En krig, som trækker tråde til terrorsager i Danmark. En krig, som også har haft politiske konsekvenser i Danmark.

Den Fjerne Krig

Find mere viden om soldaterne, deres udstyr og våben i temaet "Den Fjerne Krig", som handler om krigen i Afghanistan.