Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Kampen om magten

Da Ringenes Herre udkom, var der flere, der sammenlignede den store ringkrig i Midgård med begivenhederne under 2. verdenskrig. Der er næppe tvivl om, at 2. verdenskrig fungerede som et bagtæppe for udviklingen af historien ligesom Tolkiens egne oplevelser i skyttegravene under 1. verdenskrig gjorde det. Krigen var også en del af rammefortællingen i f.eks. C.S. Lewis bøger om Narnia.

Tolkien har selv på det skarpeste taget afstand fra sammenligningen med begivenhederne i hans univers og i den virkelige verden. Han ønskede på ingen måde at skabe en allegori over sin samtids begivenheder. I sine breve forklarer han, at han altid har foragtet allegorier. Tolkien ønskede selv, at historien skulle kunne opmuntre til egne tolkninger og refleksioner.

Skulle man endelig pege på en konkret baggrund for Tolkiens bevidste forsøg på at skabe en mytisk fortidsverden, så var ikke så meget begivenhederne under 2. verdenskrig, som det var en reaktion på opløsningen af det britiske imperium, forfatteren beklagede. På den måde er Tolkiens værk meget mere bagudrettet end fremadskuende.