Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Dansende Shiva

Under det sydindiske Chola-dynasti (ca. 850-1270) blomstrede litteratur, religiøs kunst og tempelarkitektur.

Til de store templer blev der produceret enestående smukke bronzeskulpturer af populære skikkelser fra den hinduistiske gudekreds som denne skulptur af Shiva, der som dansens konge, Nataraja, danser i en ring af ild, mens han træder den menneskelige uvidenheds dæmon, Apasmara, under fode.
Bronzeskulpturen af den dansende Shiva blev i 1799 fundet begravet i jorden under udgravningen til et hus i den lille by Tranquebar på den sydindiske østkyst, der dengang var dansk koloni.

Dansende Shiva
Skulpturen af Den dansende Shiva er en del af den enestående samling af Chola-bronzer, som den dansk-norske guvernør Peter Anker hjembragte fra Tranquebar. Højde 117 cm.

Skulpturen blev fundet sammen med ni andre bronzeskulpturer af samme høje kunstneriske kvalitet, foruden et antal andre bronzegenstande til ceremonielt brug.
Peter Anker, datidens dansk-norske generalguvernør i Tranquebar (1788-1807) fattede straks interesse for fundet, som han fik lov at overtage, da stedets brahminer-præster skønnede, at skulpturerne havde mistet deres kraft og religiøse renhed ved at ligge i jorden. Peter Anker hjembragte siden bronzesamlingen til Norge, hvor den efter hans død blev købt af Etnografisk Samling på det, der senere skulle blive til Nationalmuseet. Hvorfor nogen i sin tid valgte at begrave bronzeskulpturerne forbliver imidlertid et åbent spørgsmål…

Skulpturen kan ses i udstillingen Jordens Folk rum 158.