Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Glas og guldfingerring

I første halvdel af 200-tallet e.Kr. kontrollerede nogle få høvdingefamilier i Sydøstsjælland importen af luksusvarer som glas og bronzekar fra Romerriget til Skandinavien.

Den førende af disse familier boede ved det nuværende Himlingøje på Stevns, og her begravede de også deres døde. En af gravene blev undersøgt i 1978. Den døde var en ung mand, kun omkring 20 år gammel. På sin ene finger havde han en guldring, og flere perler og sølvsmykker var fordelt på liget. I hovedenden af graven stod der et romersk glasbæger, en træspand med bronzebeslag og et lerkar; ved fødderne fandt man et andet lerkar, en kam og knogler fra en pattegris. Ved siden af kisten lå skelettet af en hund samt knogler fra får og gås.

Men skelettet af den unge mand lå ikke i den rigtige orden. Kraniet blev fundet på den nederste del af brystkassen, og ved siden af det lå bækkenpartiet, der var skåret i to stykker. Brystkassen vendte den forkerte vej, så lårbenene lå ved skuldrene. Underbenene lå ganske vist mellem lår og fødder, men de vendte også den forkerte vej, så anklerne stødte op til knæene.

Liget har åbenbart været skåret i stykker, da det blev begravet. Man har prøvet at lægge delene i rigtig rækkefølge, men de har været så forrådnede, at det var svært at se, hvad der var op og ned på dem. På den anden side har sener og kødrester stadig holdt ribben, ryghvirvler og fodknogler sammen. Det har ikke været noget rart syn!

Den unge mand må være død langt hjemmefra, måske på rejse til den romerske grænse eller sågar i tjeneste i den romerske hær. Gravudstyret viser, at han har tilhørt en fornem slægt, og hans ledsagere har åbenbart besluttet, at han skulle begraves hjemme. Derfor har de skåret liget op i mindre stykker og måske forsøgt at bevare det med salt eller på andre måder. Operationen lykkedes ikke særlig godt – men ’patienten’ var jo død i forvejen. Og han kom hjem.

Glas og guldfingerring
Glas og guldfingerring fra Himlingøjegraven.