Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Guldbelagt bronzeknap

Blandt de mange tusinde genstande af Enestående National Betydning (ENB-genstande), der er gået gennem konservatorernes hænder i løbet af de sidste år er en smuk lille bronzeknap fra Vester Skjerninge på Fyn. 

Knappen er fra bronzealderen (yngre bronzealder ca. 1100-900 f. Kr.). Typen kaldes en dobbeltknap og den har været brugt til at lukke tøj eller samle læderremme på samme måde som en manchetknap, det vil sige med knaphuller i begge stykker stof/skind, deraf navnet dobbeltknap. 

Knappen er givetvis blevet afrenset efter udgravning, men dens tidlige konserveringshistorie er ukendt. Da knappen blev udtaget som ENB-genstand var den i fire stykker. Guldet var i god stand, mens bronzen var korroderet flere steder. Nu kom den frem i lyset og det blev besluttet at den skulle afrenses for korrosionsprodukter og samles hvis det var muligt.

Knappen er således blevet afrenset under mikroskop med skalpel, vatpind og pensel dyppet i demineraliseret vand. De tre af delene kunne samles, og er derfor limet med cyanoacrylat (sekundlim) inden imprægnering med benzotriazol i ethanol under vakuum (hindrer yderligere korrosion) hvorefter knappen blev lakeret med en stabiliserende lak (Paraloid B-44), også under vakuum. Knappens fjerde del ”hatten” kunne ikke med sikkerhed anbringes på sin rette plads, så den må forblive løs.

Guldbelagt bronzeknap
Dobbeltknap. Bronze og guld. Yngre bronzealder. Fundet i Vester Skjerninge på Fyn, 1858.