Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Pilespids i flint

Ikke alle Nationalmuseets skatte er guld og glimmer. Dette stykke uanseelige flint har en historie, der ligger bag ved og rækker langt videre end Danmark.

Pilespids i flint
Indvandrerne. De første jægere, der kom til det, som nu er Danmark, kom sydfra. Det var rensdyrflokkene, som lokkede dem hertil.

Flintstykket er en pilespids, som blev fundet i 1912 i Nørre Lyngby ved Vendsyssels vestkyst. I den seneste istid lå her en aflang sø, hvis bred til stadighed nu afgnaves af Vesterhavet. I laget, hvor pilespidsen blev fundet, lå der fiskeknogler fra fisken helt, og også fra snehare og rype.

På det tidspunkt, hvor pilen er blevet afskudt, har der ikke været noget Danmark. Der har ikke været en vestkyst, ikke et Fyn, ikke et Sjælland. I stedet har store tundraer strakt sig over uendelige vidder, områder, som nu ligger under havet. Rensdyrflokke har strejfet rundt i dette mægtige landområde, som man har kaldt ”Doggerlandet,” fordi Doggerbanken, der nu ligger 30-40 meter under Vesterhavets overflade, var en del af  istidslandet for 12.000 år siden.