Historisk viden

Tumisiut

I 5. Thule Ekspeditionens fodspor

Tumisiut projektet

Den 18. september 1921 gik Knud Rasmussen og de øvrige ekspeditionsmedlemmer af 5. Thule ekspeditionen i land på Danskeøen i det Nordøstlige Canada. I de følgende år besøgte og dokumenterede ekspeditionen talrige Inuit grupper hele vejen fra det nordøstligste Canada over Alaska til Sibirien. Foruden etnografiske optegnelser indsamlede ekspeditionen flere tusinde genstande, der i dag har hjemme på Nationalmuseet.  Tumisiut projektets ambition er at revitalisere dette omfattende materiale i en nysgerrig og lærerig proces, der vil kaste nyt lys på vores nuværende viden om befolkninger i Arktisk Canada, Alaska og Sibirien, om ekspeditionen og om museets unikke samling.

Følg projektet

Tumisiut projektets aktiviteter er af interesse for et både dansk og internationalt publikum, og det er projektets ambition at formidle det med både tekst og billeder. På denne side kan du for eksempel følge hvordan det gik, da Nationalmuseet var vært for et spændende besøg fra Arktisk Canada, samt drage digitalt af sted med 5. Thule Ekspeditionen i et nyt interaktivt ekspeditionsatlas.

Samarbejdspartnere

Tumisiut projektet samarbejder med mange forskellige partnere i Danmark, Norden og Arktis. Dette vidt rækkende netværk af både universiteter, museer og inuit organisationer styrker projektets faglige og praktiske engagement - og åbner nye døre for både digital formidling og forskning.

Publikationer

Litteraturen om selve 5. Thule ekspedition, samt de folk, de mødte på ruten, er rig. Her kan du se en liste over, hvad der tidligere er blevet skrevet, samt de nye publikationer, projektet resulterer i.

Slædesporet Podcast

Slædesporet Podcast tager dig med i sporet på den 5. Thule ekspedition: Fra Knud Rasmussens spæde planer om ekspeditionen, til den lange rejse over Arktisk Canada, Alaska og det østligste Sibirien. Følg linket og lyt med! 

Del denne side