Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Projektleder Karin Margarita Frei
Prof. Frei tager tændprøver. Foto: Henrik Schilling, Nationalmuseet.

Projektleder Karin Margarita Frei

Projektleder, Karin Margarita Frei, er forskningsprofessor i arkæometri ved Nationalmuseet. Hun er Danmarks første professor i arkæometri og hun er samtidig Nationalmuseets første permanente professor. Hun har udviklet adskillige sporingsmetoder baseret på strontium-isotopsystemet, herunder sporingsteknikken baseret på analyser af menneskehår og fingernegle. Teknikken gjorde det muligt at rekonstruere forhistoriske menneskers rejseaktiviteter i en hidtil uset detalje, som det f.eks. skete med undersøgelserne af Egtvedpigen og Skrydstrupkvinden. Hun har undersøgt mere end 2500 skeletter fra hele Europa og har publiceret mere end 100 peer review-artikler samt et betydeligt antal kapitler i forskellige bøger.

Karin Margarita Frei har en kandidatgrad i geologi og geokemi fra det Naturvidenskabelige Fakultet og ph.d. i arkæologi/arkæometri fra det Humanistiske Fakultet; begge grader fra Københavns Universitet. Hun har modtaget en lang række prestigefyldte priser for sin forskning. For hendes ph.d. modtog hun to priser; den ene er den internationale ”GMPCA-pris” for den bedste ph.d. i arkæometri, som hun modtog ved Universitetet i Liege, Belgien og en national særpris af Det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet. I 2011 modtog hun "For Women in Science Fellowship Award" af L'Oréal Danmark og UNESCO. I 2015 modtog hun “Eilschou Holms-prisen” af ​​Det Kongelige Nordiske Oldskriftselskab, ligesom hun blev kåret som vinder af ”Årets bedste danske forskning 2015” af avisen Ingeniøren. Samme år blev hendes forskning nomineret som en af ​​"Top 10 opdagelser i 2015” i arkæologi i verden af det New York-baserede akademiske magasin "Archaeology", og hun blev også en ”topforfatter" i det videnskabelige tidsskrift "Scientific Reports" fra Nature Gruppen for en forskningspublikation, som hun er førsteforfatter til. I 2017 blev hun livstidsmedlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og modtog ”Dansk Magisterforenings Forskningspris”, ligesom hun modtog ”Shanghai Arkæologiske Forums Forskningspris” i Kina. I 2019 blev en anden af ​​hendes førsteforfatterpublikationer udnævnt til at være en af de "Top 10% mest citerede i 2019" i det videnskabelige tidsskrift PlosOne. I 2022 modtog hun hædersprisen fra "Fru Ida Emilie Grandjean, født Attrups Fond". Hun er desuden bestsellerforfatter til bogen "Egtvedpigens rejser" (Lindhardt og Ringhof) fra 2018.

I de sidste 10 år har Prof. Frei fokuseret på at udvikle og anvende teknikker til at spore menneskers og dyrs mobilitet samt tekstilhandel og -produktion. Hun har en mangeårig ekspertise inden for tværfaglig forskning bygget på en akademisk baggrund inden for både naturvidenskab og humaniora. Denne kombination af flere fagligheder har gjort det muligt for hende at anvende videnskabeligt baseret eksperimentelt arbejde til at løse nøglespørgsmål inden for arkæologisk forskning. Hendes nuværende forskningsfokus er på at rekonstruere fortidens menneskers liv og mobilitet, med hovedvægt på det europæiske område. Hun var “first mover” i forhold til at etablere biotilgængelige strontiumisotopbaselines for Danmark og andre regioner i Europa som f.eks. Cypern, Grækenland, sydøst-Spanien og Skåne i det sydlige Sverige. Hun var den første til at udvikle højopløselige (på hår og negle) sporingsmobilitetsteknikker anvendt på enkelte individer fra forhistorien ved hjælp af strontiumisotopsystemet og hun har udviklet og udfører proveniensanalyser af forhistoriske tekstiler.

Prof. Frei har over ti år lang erfaring med at lede forskningsprojekter. Hun har modtaget en lang række forskningsbevillinger og har haft succes med at etablere og udvikle internationale tværinstitutionelle og tværfaglige projekter og samarbejder. Prof. Frei leder i øjeblikket flere forskningsprojekter, hvoraf det prestigefyldte Carlsbergfondets Semper Ardens-projekt "The tales of Bronze Age People" er et af dem. Derudover er hun initiativtager til og leder af "Sr-Mobility Research Group" på Nationalmuseet, som er et internationalt og tværfagligt forskerhold.

 

Prof. Karin M. Frei's CV