Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Handel og håndværk i vikingetiden

Udover de ceremonielle handlinger foregik der også en række andre aktiviteter på storgården ved Tissø. På bopladsen finder vi spor efter smeden, bronzestøberen og guldsmeden samt efter håndværkere som producerede glasperler, kamme og tekstiler. En del af varerne blev fremstillet til storgårdsejeren og hans husholdning, mens andre var beregnet som gaver til venner og allierede eller produceret med salg for øje. Håndværkernes arbejde giver sig til kende i form af produktionsaffald, halvfabrikata, modeller og patricer, fejlstøbte genstande, værktøj, barrer og metalskrot. Deres arbejdsplads var ofte en mindre hytte, et grubehus, et telt eller blot et ildsted under åben himmel. Ved særlige lejligheder opstod der marked på storgården, og så strømmede omrejsende håndværkere, købmænd og andet godtfolk til Tissø. Her var der varer for enhver smag: udsøgte smykker og fornemme våben til aristokratiet, og simple bronzefibler, knive, ildstål og torshamre af jern til menigmand.

Handel og håndværk
Grubehus under udgravning på storgårdspladsen ved Tissø. Grubehusene blev bl.a. brugt som værkstedshytter, især i forbindelse med tekstilproduktion.
Handel og håndværk
Vævevægte og tenvægte fundet i forskellige grubehuse på Tissø-bopladsen.
Handel og håndværk
Et udvalg af de mange forgyldte og fortinnede bronzesmykker, som er dukket op ved Tissø. De er produceret i perioden 6.-8. årh. e.Kr.
Handel og håndværk
Modeller og patricer af bronze og bly blev brugt på Tissø til fremstilling af vikingetidens populære smykker.
Handel og håndværk
Forskellige typer af bor og ildstål fra Tissø.