Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Samme dragt til kvinder og mænd?

Størstedelen af de beklædningsdele, som vi kender til i ældre jernalder, blev sandsynligvis brugt af både mænd og kvinder. Samme type skindkapper lader til at have været brugt af begge køn, men måske har de båret dem på forskellig vis. Det er ligeledes vanskeligt at afgøre, om der er forskel på mands- og kvindesko, ikke mindst fordi størstedelen er fundet enkeltvis uden tilknytning til et specifikt køn.

Slå-om klædninger, som også anvendtes i bronzealderen, men i varierende former, findes nu i tre standardiserede størrelser. De er fremstillet af et rektangulært stykke stof og betegnes efter størrelsen henholdsvis som tæpper, kapper og tørklæder. De har oftest færdige vævekanter på alle fire sider. De forskellige slå-om klædninger er fundet sammen med både mænd og kvinder, og de har sikkert været brugt af alle. De kunne arrangeres på forskellig vis og kunne både anvendes til beklædning og som tæpper.

Specielt for kvindedragten er lange nederdele og huer fremstillet i sprang, mens benviklers og skindhuer blev båret af mænd.

Samme dragt til kvinder og mænd?
Disse benviklers, som er dateret til romersk jernalder, stammer fra Søgård Mose II ved Viborg. Benviklers findes som par enten fremstillet af et stykke stof eller hver for sig færdiggjort på væven. Benviklerne fra Søgård Mose havde påsatte snore, som holdt dem fast på underbenet. Benviklers er kun fundet i forbindelse med mænd. Fundet fra Søgård Mose er udstillet på Skive Museum.