Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Kan alle dyr blive husdyr?
Næsehorn er ikke sociale flokdyr, og mangler dermed et vigtig kriterie for at kunne domesticeres.

Kan alle dyr blive husdyr?

Nej, ikke alle dyr egner sig til at være husdyr. Selvom stort set alle pattedyrunger kan blive tamme, så er det ikke nok til at kunne blive et husdyr. Hvis domesticeringen skal lykkes, må visse egenskaber være naturligt til stede hos dyret:

De skal være hårdføre: dyrene skal kunne tilpasse sig en ny diæt og et fremmed klima, med tilhørende infektioner og parasitter.

De skal være sociale: dyrene skal være vant til hieraki, for eksempel med den stærkeste han som fører for flokken. Således vil de kunne opfatte et menneske som deres naturlige leder. Denne egenskab besiddes hovedsageligt af flokdyr.

De skal være nemme at holde: dyrene skal kunne at være i fangenskab uden at blive stressede. De skal være nemme at få til at parre sig. 

De skal være nyttige: det er naturligvis en forudsætning for domesticeringen, at dyret kan bidrage til økonomien med kød, mælk, æg, uld, skind eller arbejdskraft.

Kan alle dyr blive husdyr?
Vædder af den gamle nordiske race Spelsau. Får er flokdyr og har mange af de egenskaber, som gør dem velegnede til domesticering. Foto: Birger Lunau.
Kan alle dyr blive husdyr?
Selvom hjorte er sociale flokdyr, egner de sig ikke til domesticering. De er alt for nervøse og kan dø af stress i fangenskab.