Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Fra vildform til husdyr

Domesticeringen har haft stor betydning for den måde, vores husdyr ser ud i dag. Alle de forskellige husdyrracer, deres udseende og egenskaber, er resultater af mange tusind års kontrolleret avl. Fårets tykke uld, hundens gøen og grisens krølle på halen er alle eksempler på fremavlede træk. Selv farven på dyrenes pels har domesticeringen ændret på. De vilde arter har stort set alle den samme brunmelerede eller sortbrune farve, der betinges af tre gener: ét for sort, ét for brunt og ét for hvidt. Hos dyr, der er opdrættet i fangenskab kan man ofte se helt ensfarvede eller brogede dyr, hvilket skyldes bortfald af et eller flere af de tre gener.

Vild eller tam?

På arkæologiske udgravninger er kun dyrenes knogler tilbage. Mens det er nemt at se forskel på husdyr og vilde dyr, når de er i live, er det straks mere kompliceret, når man kun har knoglerne at se på. En zooarkæolog har flere spor at gå efter, men det kræver megen tålmodighed og en masse erfaring at påvise domesticering. Især fordi man ofte kun har en enkelt eller få knogler fra et dyr til rådighed. En tommelfingerregel er, at husdyr er mindre end deres vilde artsfæller. Denne forskel slår igennem på kun nogle få generationer.

Størrelsesforskellen er i de fleste tilfælde resultatet af ændrede kostvaner og et nyt miljø hos det domesticerede dyr. Det kan dog også være et fremavlet træk. Størrelsen alene kan dog ikke altid afgøre, om der er tale om et husdyr eller et vilddyr. I nogle tilfælde kan man se tegn på slid eller sygdomme, som man ved er forårsaget af domesticeringen. For eksempel kan der opstå ledsygdomme, hvis dyret har været brugt som trækkraft, og ledene derved er kommet under pres. Sådan en skade kan ses på knogler fra tamkvæg.

Fra vildform til husdyr
Fra vildform til husdyr
Alle hunde nedstammer fra ulven, men i nogle tilfælde kan det være meget svært at se. Til venstre ses en ulv og nederst en hund af racen Pekingeser.