Egtvedpigen
Egtvedpigen er en af de mest kendte personer fra oldtiden. Hun var formentligt født i Sydtyskland, men døde som kun 16-18-årig i Midtjylland. En sommerdag i 1370 f.v.t. blev hun begravet i en egekiste, der blev dækket af en gravhøj - den såkaldte Storehøj nær Egtved By, vest for Vejle. Selv om der ikke er meget tilbage af Egtvedpigen, er hendes fortælling en medrivende historie om bronzealderfolket.
Af selve pigen er kun hår, hjerne, tænder, negle og lidt hud tilbage. Hendes tænder afslører, at hun var 16-18 år, da hun døde. På kroppen bar hun en kort trøje og et knælangt skørt lavet af snore. På maven havde hun en bælteplade af bronze udsmykket med spiraler. Hun havde også fået en kam af horn med sig. Den var sat fast i hendes bælte. Om hver arm var en ring af bronze, og en spinkel ring sad om hendes øre. Ved hendes ansigt lå en lille æske af bark med en bronzesyl og resterne af et hårnet. Ved Egtvedpigens fødder var der placeret en lille spand af bark – i denne har der været en form for øl. Her lå også en lille tøjbylt med brændte barneknogler fra et 5-6 årigt barn. Enkelte knogler af det samme barn fandtes i barkæsken. Egtvedpigen så igen dagens lys, da hendes grav blev udgravet i 1921 - efter næsten 3300 år.
Mød Egtvedpigens avatar i udstillingen
Som et af de første museer i verden bruger Nationalmuseet en særlig teknologi til at genoplive Egtvedpigen. Se hendes avatar på museet. Ved siden af sin kiste står hun nu i en skærm og pifter efter gæsterne eller råber hej. Hun fortæller sin historie, hvis de vil høre den.
Sammen med udviklere, 3D-artister fra Khora og programmet Metahuman har Nationalmuseets forskere genoplivet hende som et digitalt menneske med stemme og levende mimik. Hendes ansigt er bygget op med hjælp fra den nyeste teknologi, som normalt bruges i computersil som Fortnite og The Witcher og i film som Dune, Star Wars og The Mandalorian.
Bag Egtvedpigens avatar er:
Forskningsprofessor Karin Margarita Frei
Seniorforsker Flemming Kaul
Forskningsprofessor Ulla Mannering
Museumsinspektør og forsker Peter Steen Henriksen
Udstillingsredaktør Mette Boritz
UX-design: Peter Urban og Simon Kampmann
3D-design og motion capture: Khora - Virtual Reality v. Peter Fischer
Skuespil, stemme og motion capture: Elena Arndt-Jensen
Tak til Hermod Lannungs Museumsfond for generøs støtte til realiseringen af projektet.