Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Spil og leg

Fund af spillebrætter, brikker og terninger vidner om soldaternes fritid og dagligdag. Det ene af Vimoses spillebrætter er inddelt i kvadrater på den ene side og halvbuer på den anden. På halvbuerne kunne man spille et spil, der minder lidt om backgammon. Den anden side af brættet kan have været brugt til det romerske militærstrategiske spil ludus latrunculorum (ludus = spil, latro = sten (brik), tatrunculus = soldat). Spillet er beskrevet i skriftlige kilder, så man kan spille det i dag. Man brugte runde, flade brikker af rav, ben eller glas. De hvide, blå og sorte glasbrikker kom fra de romerske provinser. Brikkerne af rav og ben blev sikkert lavet lokalt; måske af den enkelte soldat. Terninger er også fundet i Vimose, men i modsætning til nutidens terninger, så giver summen af de modstående siders øjne ikke 7 – de er altid forskellige.

Spil det romerske soldaterspil ludus latrunculorum

Du skal bruge: et spillebræt med 8x12 felter, 34 små brikker i to farver og to større brikker som ”konger”. Hver spiller har 17 brikker, som placeres to ad gangen på skift rundt omkring på brættet. Når alle brikker er på plads, sættes ”kongerne”. Brikkerne kan flyttes ét felt ad gangen: frem, tilbage, til siden, men ikke på skrå; kongen bevæges som de øvrige brikker, men kan tillige hoppe over en fjendtlig brik. Man fanger modstandernes brikker ved at stå på hver side af brikken på en linie (man kan også fange brikker i hjørnerne, men ikke i siderne). De slåede brikker fjernes fra brættet. Spillet vindes ved at fange modstanderens konge (omringes på alle fire sider) eller ved at tage alle modstandernes brikker.

Spil og leg
Spillebræt fra Vimose.
Spil og leg
Spillebrikker og brætspil kunne også indgå som en del af elitens gravudstyr i yngre romersk jernalder. Disse 105 sorte og hvide spillebrikker af glas stammer fra en rig mandsgrav fra Valløby på Stevns.