Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Livsvilkår i jernalderen

Kvinden fra Juellinge blev omkring 30 år. Men i jernalderen var det kun de stærkeste, der nåede at blive voksne; mange børn døde i deres første leveår. For jernalderens mennesker var det livsvigtigt at sikre sig et forråd af føde til vinteren. Udbyttet fra markerne og husdyrene var lille. Slog høsten fejl, sultede og døde folk. Jernalderens mennesker arbejdede hårdt i marken og boede i fugtige, tilrøgede huse. Derfor blev de slidt ned tidligt eller døde af sygdom. Et menneske på 60 år blev betragtet som meget gammel. Bevarede skeletter fra den tid afslører, at mange mennesker led voldsomt af tandsygdomme og slidgigt samt skader efter knoglebrud.

Livsvilkår i jernalderen
En af de største danske jernalderlandsbyer blev i begyndelsen af 1970'erne udgravet ved Hodde i Sydvestjylland. Mere end 80 huse blev afdækket, dog var de ikke alle samtidige. Landsbyen var omgivet af et hegn, og husene var indrettet med stald i den ene ende og beboelse i den anden ende. Rekonstruktionstegningen viser, hvordan landsbyen så ud i 1. årh. f.Kr.
Livsvilkår i jernalderen
I Oldtidsudstillingen kan du se ploven (arden) fra Døstrup, der blev fundet i en mose i Sydhimmerland. Arden har ikke metalskær og kunne derfor kun løsne de øverste centimeter af jorden. Den er dateret til 700 f. Kr.