Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

En mystisk krystalkugle

I graven fra Årslev lå en lille bjergkrystalkugle med indridsningen ABLANAQANALBA. Indskriften er et såkaldt palindrom, en tekst, der kan læses både bagfra og forfra (omkring bogstavet Θ). Bogstavmagi som dette palindrom og gentagelser af bogstavremser blev bl.a. foreskrevet af den romerske kejser Caracallas livlæge Serenus. Besværgelsen ablana/analba kendes fra flere amuletter fra Middelhavsområdet og hænger sammen med dyrkelsen af guddommen Abrasax. Betydningen af teksten er ”Du er vor Fader”.

The content element of type "tcrotationimage_plugin" has no rendering definition...

Under indskriften er kuglen dekoreret med et lille ”anker” – et tidligt kristent symbol. I biblen er ankeret et symbol på håbet – sjælens håb. Ankeret kan betegne at den dødes sjæl, efter en lang og farefuld rejse, endelig kaster anker i sikker havn.

Vi ved fra de klassiske forfattere, at bjergkrystal blev tillagt helbredende egenskaber – det kunne stille tørst, køle og kurere feber. En anden egenskab ved en sådan krystalkugle er, at man, hvis man kigger igennem den, ser verden på hovedet – måske har dette bidraget til den magiske betydning af kuglen? Krystalkuglen fra Årslev er den eneste af sin slags i Danmark, og med sin oprindelse i Romerriget har den har været en eksotisk genstand i datidens jernaldersamfund. Kun få kunne skrive og tyde de skandinaviske runer, og endnu færre har kunnet læse og forstå den græske indskrift på Årslev-kvindens krystalkugle.

En mystisk krystalkugle
På dette billede kan man tydeligt se indridsningen på krystalkuglen fra Årslev.
En mystisk krystalkugle
Denne jaspis-gemme stammer fra et ukendt sted i Danmark og bærer samme inskription som krystalkuglen fra Årslev. Teksten efterfølges af de græske vokaler på række, som mentes at have en skjult magisk kraft.