Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

En lykkebringende guldring?

Graven fra Årslev er bestemt ikke den eneste rigt udstyrede grav fra yngre romersk jernalder i Danmark. Et andet bemærkelsesværdigt fund er mandsgraven fra Hågerup på Fyn, som blev udgravet i 1931.

Manden fra Hågerup havde også fået et stort udstyr af drikkeservice og personlige genstande med i graven, og han har tilhørt det samme sociale lag som kvinden fra Årslev. Med sig havde den gravlagte mand blandt andet fået en romersk fingerring af guld med en såkaldt gemme, det vil sige en indfattet sten. Denne gemme var prydet med et udskåret billedet af en gudefigur, der holder en skål i den ene hånd og et aks i den anden hånd. Denne guddom ”Bonus Eventus” blev dyrket af romerne, da de mente han var ophavet til lykke og trivsel.

Måske har den gravlagte kendt til ringens symbol? Blandt nordboerne var denne type romerske smykker ikke den mest fortrukne. De foretrak lokalt fremstillede guldsmykker. Guldet værdsatte man dog. I Ribes ældste bylag fra 700-årene er der fundet kasserede gemmer fra ringe, der måske stammer fra plyndrede romerske grave – muligvis katakomberne i Rom?

En lykkebringende guldring?
Fine sølvskeer fra de to grave i Årslev og Hågerup
En lykkebringende guldring?
Den romerske guldring fra graven i Hågerup
En lykkebringende guldring?
Du kan se mandsgraven fra Hågerup i Oldtidsudstillingen.
En lykkebringende guldring?
Manden fra Hågerup havde fået en del personligt udstyr med sig i graven, bl.a. denne kam af ben og bronze samt pincet og øreske af sølv.