Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Middelalderens kirker
Bellinge kirke - set fra sydøst. Fotograf: Arnold Mikkelsen, Nationalmuseet

Middelalderens kirker

I det danske landskab er der endnu næsten 2000 kirker, der er bygget i middelalderen. De vidner om kirkens store rolle i det middelalderlige samfund. Kirkerne og deres præster er det yderste led i en international kirkeorganisation, med paven i Rom som overhoved. Kirken følger menneskets liv fra vugge til grav. Den hellige historie levendegøres med ritualer, kalkmalerier og små bibelske skuespil, hvoraf krybbespillet endnu er en levende tradition i vore dage.

Kirkeudstyr med guld, sølv og smukke farver

Mange penge og kræfter bliver ofret på at bygge, udvide og pryde kirkerne lige fra Kristendommens indførelse sidst i 900-tallet frem til Danmark går over til den protestantiske tro i 1536. Kun det bedste er godt nok til Guds hus. At give gaver til kirken er også en måde at vise sin fromhed for Gud og hver mand.
Overalt på vægge, lofter, gulve, figurer og løst inventar er der farver. Den rigeste udsmykning samler sig om koret i øst, hvor højalteret står - kirkens helligste sted. Her afholder præsten messe med brug af kosteligt udstyr af forgyldt sølv og kobber. 

Sidealtre til helgener

I kirkens anden ende står døbefonten af sten, nær ved indgangsdørene som symbol på, at dåben er indgangen til livet som kristen. Kirken rummer flere sidealtre viet til helgener, der bringer menneskers bønner videre til Gud.
På en tværbjælke i buen mellem koret og skibet, hvor menigheden opholder sig, står en figur af Jesus på korset. Alle skal mindes om, at Guds søn blev menneske og led en ussel død - men er stået op fra sin grav. Død og djævel er besejret på alle menneskers vegne.