Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Fest og fornøjelser
Skak- og spillebrikker fra 1100-tallet. Fundet i Vordingborg. Foto: Arnold Mikkelsen/Nationalmuseet

Fest og fornøjelser

Spil, leg, musik og dans er populære fornøjelser i middelalderen. Alle - høj og lav, voksne og børn - leger: på markeder, i julestue, til fastelavn, ved barnedåb og bryllupper. Fritidsfornøjelser som jagt og turneringer er dog forbeholdt de rigeste i middelalderens samfund.

Terningespil i kirken

Lovgivningen prøver at lægge en dæmper hasardspil. Man må ikke spille om flere penge, end man har på sig. Soldaterne må ikke spille om kongens våben. Bliver man slået ihjel pga. uenighed i doblen - terningespil - skal man begraves i galgebakken, og morderen må også lade livet. Selv om spillet er erklæret syndigt, har arkæologerne fundet mange terninger i kirkens gulve!

Lege og spil

Landsknægte, håndværkere, handelsfolk, gøglere og andet godtfolk bringer nyt med til markederne, hvor der bliver dystet, fortalt, sunget og danset. Børn og voksne kappes i keglespil, hockey og fodbold. Pigerne leger med trædukker og køkkenting, drengene med top, tøndebånd og træsværd. Der bliver ridset spilleplader i jorden eller bordet. Det er meget populært at spille mølle, dam og skak. Nogle lege og spil er en alvorlig sag og foregår i det skjulte i badstuer og ølhuse.