Hvidstengruppen
Hvidstengruppen var besættelsestidens første modtagegruppe.
Den blev dannet på opfordring af faldskærmsmanden Ole Geisler, der var blevet bragt i kontakt med kroejer Marius Fiil af læge Svend Thorup Petersen, Randers.
I første omgang havde Geisler brug for hjælp til at få borttransporteret de containere, der var blevet modtaget af et improviseret modtagehold ved Trinderup natten mellem den 11. og 12. marts 1943. Derefter dannedes en fast modtagegruppe omkring Fiil-familien, og modtagelserne flyttedes til en plads nærmere Hvidsten, der fik kodenavnet Mustard Point.
Hvidstengruppen kan med sikkerhed sættes i forbindelse med følgende modtagelser:
17. april 1943: Mustard Point
21. april 1943: Mustard Point
10. maj 1943: Mustard Point
17. maj 1943: Mustard Point
23. juli 1943: Mustard Point
Juli 1943: Langsø på Djursland
Ved nedkastningerne blev der modtaget 8 faldskærmsfolk og et ukendt antal containere med sprængstof, tændmidler og våben.
2 af de faldskærmsfolk, der var blevet nedkastet ved Hvidsten, blev anholdt i Århus af Gestapo den 13. december 1943 og under forhørene brød de sammen og gav oplysninger, som bl.a. ledte frem til Hvidstendgruppen.
Den 11. marts 1944 arresterede Gestapo 9 af Hvidstengruppens medlemmer og den 17. marts yderligere 4 samt en af gruppens kontakter. To af gruppens medlemmer havde held til at undgå arrestation og flygte til Sverige, hvor de meldte sig til Den Danske Brigade.
De anholdte sad først 3 uger i arresten i Århus, mens de blev forhørt af Gestapo. Den 31. marts blev de overført til Horserødlejren i Nordsjælland, hvorfra de den 23. maj blev sendt videre til Vestre Fængsel i København.
Den 25. og 26. juni 1944 kom de for krigsretten, som dømte 8 af gruppens medlemmer til døden. Dødsdommene blev eksekveret ved skydning i Ryvangen den 29. juni.
De øvrige 6 blev idømt fængselsstraffe, som blev afsonet i tugshuset Dreibergen i Bützow i Tyskland. De vendte alle levende hjem til Danmark.