Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

1950'erne i Danmark - Kønsroller

I begyndelsen af 1950’erne var den typiske rollefordeling mellem manden og kvinden ganske klar. Kvinden var husmor og skulle holde hjemmet pænt og ordentligt mens manden gik på arbejde og sørgede for indtægten. I løbet af årtiet begyndte flere og flere kvinder at arbejde, men det var stadig dem, der skulle holde hjemmet.

Tegneren Christel Marrots bud på et kvindeligt ideal.
Tegneren Christel Marrots bud på et kvindeligt ideal.

Supermarkeder og tørrestativer

Med status quo på kønsrollerne og husmoderen på arbejdsmarkedet blev der i sagens natur mindre tid til at opretholde hjemmets standarder. Blandt andet derfor kom der i løbet af 50’erne en række tiltag, der skulle lette hverdagen for kvinden, hvis arbejdsuge godt kunne nærme sig 70-80 timer. Statens Husholdningsråd kom for eksempel med anbefalinger til, hvordan man sparede tid i køkkenet, mens opvaskestativet, der både kunne spare tid og viskestykker, så dagens lys. En anden tidsrøver med sparepotentiale var de daglige indkøb. Ved årtiets begyndelse skulle kolonialvarer, kød, mælk og brød købes i hver sin specialbutik, men nu fik de danske kvinder et behov for noget mere effektivt. Med inspiration fra USA kom supermarkedet, der gav kunderne mulighed for at købe alle dagligvarer på samme sted.

Selvom husholdningen hovedsageligt stadig var kvindens gebet, kunne kvindernes indtog på arbejdsmarkedet tolkes som et signal om en forandring på vej. Hidtil var der sjældent blevet stillet spørgsmålstegn ved de traditionelle kønsroller, men med en arbejdende kvinde syntes det pludselig mere oplagt og legitimt eksempelvis at tale om, hvorvidt manden også kunne hjælpe til med husholdningen.