Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

1950'erne i Danmark - Ungdomskultur

Musik, dans, tøj og hår spillede en vigtig rolle for ungdommens nye identitet, og læderjakker og oprør var på dagsordnen. I begyndelsen af 50’erne havde en typisk familie relativt lidt plads at gøre med, og det kunne være svært at have plads til teenagere i en 2-værelses lejlighed. Ungdommen begyndte i stigende grad at hænge ud i gader og stræder uden steder at gå hen. Mange betragtede ungdommen som noget farligt, og der kom især fokus på den utilpassede del af ungdommen, der tog afstand fra forældrenes regelrette og kedelige liv.

En vred ungdom

En vis utilfredshed med den ældre generations normer, der syntes at blive stadigt mere utidssvarende, kom til udtryk og var med til at skabe den vrede 50’er ungdom. Ungdomsfilmen Farlig Ungdom fra 1953 var med til at sætte dagsordnen for samfundsdebatten. Kriminalitet og rusmidler var centrale emner, der blev gjort til store samfundsproblemer, selv på et tidspunkt hvor ungdomskriminaliteten var faldende.

Skørtet brusede op om pigen, når hun svingede rundt i populære danse som jitterbug og rock 'n' roll. Her ses en balkjole fra 1958.
Skørtet brusede op om pigen, når hun svingede rundt i populære danse som jitterbug og rock 'n' roll. Her ses en balkjole fra 1958.

Musikken

50’ernes Danmark bød på et hav af jazzklubber. Og i modsætning til tidens typiske foreningstilbud var jazzklubberne ikke hverken overvåget af eller kontrolleret af forældrebestyrelser. Derved fik ungdommen et samlingspunkt, der for alvor var deres eget.

Samtidig blev jazzmusikken gennem 1940’erne accepteret i stigende grad af den ældre generation, og det var med til at fjerne eventuelle bekymringer ved at lade de unge gå i jazzklub.

Ud over jazzen var især og rock ’n’ roll med til at præge årtiets musik. Her blev nye kræfter sluppet løs, mens kritiske røster fordømte. Ungdommen kunne ikke få nok af vildskaben, men rock ’n’ roll-musikken blev blandt andet stærkt kritiseret for at være for aggressiv og for kropslig.

Brylcreme og brusende skørter

Med inspiration fra stjerner som Elvis Presley og James Dean blev den karakteristiske anderumpefrisure også til at få øje på i Danmark. Det var især arbejderungdommen, der med en god mængde brylcreme i håret, stramme jeans og læderjakker bar den stereotype uniform til de rå fyre. Den kvindelige modpol var blandt andet præget af struttende nederdele, der brusede op om pigen, når hun svingede rundt på dansegulvet.

Se mere mode fra 50'erne.